UN: Svjetski planovi proizvodnje fosilnih goriva ruše klimatske ciljeve

U izvještaju UNEP-a analizirano je 20 glavnih proizvođača fosilnih goriva i otkriveno da planiraju proizvesti ukupno oko 110 posto više fosilnih goriva u 2030. godini.

Prema pariškom paktu, nacije su se obavezale da dugoročno ograniče rast prosječne temperature (Getty)

Svjetska proizvodnja fosilnih goriva 2030. godine bit će više nego dvostruko veća od nivoa za koji se smatra da je u skladu sa ciljevima postavljenim Pariškim klimatskim sporazumom iz 2015. godine, saopćile su Ujedinjene nacije.

Izvještaj Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), koji procjenjuje razlike u smanjenju proizvodnje fosilnih goriva i neophodnih standarda za postizanje klimatskih ciljeva, dolazi uoči svjetskog sastanka o klimi COP 28 koji počinje 30. novembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Ukidanje fosilnih goriva jedno je od ključnih pitanja o kojima će se pregovarati na COP 28”, rekla je Ploy Achakulwisut, naučnica Stokholmskog instituta za životnu sredinu (SEI), koja je i vodeća autorica izvještaja.

Ona je istakla da je potrebno da se zemlje posvete postepenom ukidanju svih fosilnih goriva kako bi ispunile proklamovane namjere.

Prema pariškom paktu, nacije su se obavezale da dugoročno ograniče rast prosječne temperature na manje od dva stepena iznad predindustrijskih nivoa i da pokušaju da to spuste na 1,5 stepen.

Analiza glavnih proizvođača fosilnih goriva

Dok naučnici kažu da se upotreba fosilnih goriva mora smanjiti da bi bili ispunjeni ciljevi, države nisu uspjele da postignu nikakav međunarodni sporazum o određenim datumima u vezi sa postepenim ukidanjem upotrebe uglja, gasa ili nafte.

U izvještaju je analizirano 20 glavnih proizvođača fosilnih goriva i otkriveno da planiraju proizvesti ukupno oko 110 posto više fosilnih goriva u 2030. godini, nego što bi bilo u skladu sa ograničavanjem stepena zagrijavanja na 1,5 stepen i 69 posto više nego što je u skladu sa nivoom od dva stepena.

Nijedna od 20 zemalja nije se obavezala da smanji proizvodnju uglja, nafte i gasa u skladu sa ograničavanjem zagrijavanja na 1,5 stepen, navodi se u izvještaju.

Rečeno je da se 17 zemalja obavezalo da će dostići nultu emisiju zagrijavanja, ali većina nastavlja da promoviše, subvencioniše, podržava i planira proširenje proizvodnje fosilnih goriva.

Izvor: Agencije