Ova godina najtoplija u posljednjih 1.250 stoljeća

Toplina je posljedica nastavka emisija stakleničkih plinova od ljudske aktivnosti u kombinaciji s povratkom meteorološkog obrasca El Nina koji zagrijava površinske vode na istoku Tihog okeana.

Podaci o ranijim periodima klimatskog panela Ujedinjenih naroda uključuju zaključke iz izvora poput pokrova leda, godova stabala i koralja (EPA)

Ova godina će gotovo sigurno biti najtoplija u posljednjih 125.000 godina, objavili su naučnici iz Copernicusove službe za klimatske promjene, specijalizirane agencije Evropske unije, nakon što su podaci za prošli mjesec pokazali da je to bio najtopliji oktobar u tom periodu.

Prošli mjesec je sa značajnom razlikom oborio prijašnji rekord najtoplijeg oktobra iz 2019. godine, objavila je Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S).

„Rekord je oboren za 0,4 stepena, što je velika razlika“, rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora C3S-a, koja je anomaliju temperatura u oktobru proglasila „veoma ekstremnom“.

Toplina je posljedica nastavka emisija stakleničkih plinova od ljudske aktivnosti u kombinaciji s povratkom meteorološkog obrasca El Nina koji zagrijava površinske vode na istoku Tihog okeana, piše agencija Reuters.

Za 1,7 stepeni toplije nego u predindustrijskom periodu

Globalno je prosječna temperatura u oktobru bila 1,7 stepeni viša nego u istom mjesecu u periodu između 1850. i 1900. godine, koje Copernicus definira predindustrijskim.

Rekordno topao oktobar znači da će 2023. sada „gotovo sigurno“ biti najtoplija godina otkad postoje mjerenja, objavio je C3S. Prošli rekord bio je 2016, također u godini El Nina. Copernicus ima podatke od 1940. godine.

„Kad usporedimo naše podatke s ranijim periodima klimatskog panela Ujedinjenih naroda (IPCC), onda možemo reći da je ovo najtoplija godina u posljednjih 125.000 godina“, rekla je Burgess.

Podaci o ranijim periodima klimatskog panela Ujedinjenih naroda uključuju zaključke iz izvora poput pokrova leda, godova stabala i koralja.

Septembar iznenadio

Jedini put da je neki mjesec toliko nadišao ranije temperaturne rekorde bio je septembar ove godine.

„Septembar nas je zaista, zaista iznenadio, pa je nakon prošlog mjeseca teško zaključiti jesmo li u novom klimatskom stanju. Rekordi se sada obaraju i to me iznenađuje manje nego prije mjesec dana“, kazala je Burgess.

Michael Mann, klimatolog sa Univerziteta u Pennsylvaniji, rekao je kako je „većina El Nino godina rekordna jer dodatno globalno zatopljenje El Nina pojačava stalni rast zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem“.

Brojne katastrofe ove godine

Klimatske promjene značajno povećavaju frekvenciju destruktivnih ekstrema. Ove godine to je uključivalo katastrofe poput poplava koje su odnijele hiljade života u Libiji, toplinske valove u Južnoj Americi te rekordan broj šumskih požara u Kanadi.

„Ne smijemo dopustiti da razorne poplave, požari, oluje i toplinski valovi viđeni ove godine postanu novo normalno“, upozorio je Piers Forster, klimatolog sa Univerziteta u Leedsu. „Brzom redukcijom stakleničkih plinova u idućem desetljeću možemo prepoloviti stopu zagrijavanja“.

Uprkos tome što države postavljaju sve ambicioznije ciljeve za postepeno smanjenje emisija, to se dosad nije dogodilo. Globalne emisije CO2 su 2022. dosegle rekordne iznose, prenosi Hina.

Izvor: Agencije