Astronomi otkrili radioval koji je do Zemlje putovao osam milijardi godina

Naučnici sugeriraju da otkriće potvrđuje da se brzi izboji radiovalova (FRB) mogu koristiti za mjerenje materije koja nedostaje između galaksija, pružajući novi način vaganja Svemira.

Sadašnje metode procjene mase svemira daju protivrječne odgovore i dovode u pitanje standardni model kosmologije (NASA / AP)

Astronomi su detektirali do sada najudaljenije brze izboje radiovalova tzv. FRB do sada, a međunarodni tim naučnika uočio je udaljenu eksploziju kozmičkih radiovalova koja je trajala manje od milisekunde.

Vrlo veliki teleskop (VLT) Evropskog južnog opservatorija (ESO) utvrdio je izvor u toliko udaljenoj galaksiji da je svjetlosti trebalo osam milijardi godina da stigne do Zemlje, prenosi Hina.

Brzi izboj radiovalova (FRB) također je jedan od najenergičnijih do sada opaženih – oslobodio je u malom djeliću sekunde ekvivalent Sunčeve ukupne emisije tokom 30 godina.

Naučnici sugeriraju da to otkriće potvrđuje da se FRB-ovi mogu koristiti za mjerenje materije koja nedostaje između galaksija, pružajući novi način vaganja Svemira.

Sadašnje metode procjene mase svemira daju protivrječne odgovore i dovode u pitanje standardni model kosmologije.

Čak i u svemiru, mogu se ‘vidjeti’ svi elektroni

Ryan Shannon, profesor na Tehnološkom sveučilištu Swinburne u Australiji, koji je bio jedan od voditelja studije, rekao je: „Ako ‘zbrojimo’ količinu normalne materije u svemiru – atoma od kojih smo svi sazdani – otkrit ćemo da nedostaje više od polovice onoga što bi danas trebalo biti“.

Prema njegovim riječima, „materija koja nedostaje skriva se u prostoru između galaksija, ali može biti toliko vruća i difuzna da ju je nemoguće vidjeti korištenjem normalnih tehnika“.

„Brzi radijski izboji ‘osjećaju’ taj ionizirani materijal. Čak i u svemiru, koji je gotovo savršeno prazan, mogu ‘vidjeti’ sve elektrone, a to nam omogućuje da izmjerimo koliko stvari ima između galaksija“, objasnio je Shannon.

Eksploziju nazvanu FRB 20220610A otkrio je u junu prošle godine radioteleskop ASKAP u Australiji, a rezultati su objavljeni nedavno u časopisu Science.

Izvor: Agencije