Britanija planira subvencionirati industriju poluprovodnika

Subvencije će uključivati početni novac za start up kompanije, pomoć postojećim firmama da se povećaju te nove poticaje za rizični kapital.

Strategija će imati za cilj "otključati puni potencijal" kompanija koje se bave mikročipovima, navode britanske vlasti Foto: EPA

Britanska vlada planira subvencionirati kompanije za proizvodnju poluprovodnika, izvijestio je Bloomberg, prenosi Reuters.

Subvencije će uključivati početni novac za start up kompanije, pomoć postojećim firmama da se povećaju te nove poticaje za rizični kapital, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na zvaničnike upoznate sa spomenutim planovima.

Britanski glasnogovornik je na upit odgovorio da ne komentiraju spekulacije, dodajući da će u dogledno vrijeme biti objavljena državna strategija po pitanju poluprovodnika.

Širenje domaće industrije

Vlada je prošli mjesec objavila da razmatra različite nacionalne inicijative za širenje domaće industrije poluprovodnika, uključujući potencijalno osnivanje nove institucije u sklopu jačanja infrastrukture.

Strategija će imati za cilj “otključati puni potencijal” kompanija koje se bave mikročipovima, a nastojat će i osigurati pouzdanu opskrbu poluprovodnicima, navodi se u saopćenju britanskog ministarstva za digitalni sektor, kulturu, medije i sport (DCMS).

Izvor: Agencije