Malezijska 5G mreža koristit će nove uređaje za uštedu energije

‘Poboljšana energetska efikasnost uređaja AIR 3268 smanjit će troškove operacija i utjecaj na okoliš’, rekao je David Hagerbro, šef Ericssona za Maleziju, Šri Lanku i Bangladeš.

Utjecaj 5G tehnologije na digitalnu ekonomiju uključuje različite sektore (EPA)

Malezijska 5G mreža koristit će nove Ericssonove radio uređaje kako bi bila energetski efikasnija i smanjila potrošnju energije na nivou mreže, uštedivši 18 posto u potrošnji energije, objavila je kompanija, prenosi Anadolija.

Švedska telekomunikaciona kompanija saopštila je da će Malezija biti prva država u Aziji koja će koristiti nove radio uređaje AIR 3268 koji štede energiju.

“Poboljšana energetska efikasnost uređaja AIR 3268 smanjit će troškove operacija i utjecaj na okoliš”, rekao je David Hagerbro, šef Ericssona za Maleziju, Šri Lanku i Bangladeš.

Utjecaj 5G tehnologije na digitalnu ekonomiju

“Radio uređaji nove generacije koje će Digital Nasional Berhad postaviti širom Malezije bit će energetski efikasniji, čime će se osigurati održivije i odgovornije uvođenje 5G”, objasnio je Hagerbro.

Utjecaj 5G tehnologije na digitalnu ekonomiju uključuje različite sektore, među kojima su energija, zabava, zdravstvena zaštita, logistika, proizvodnja, maloprodaja, turizam, poljoprivreda, aerodromi i aviokompanije, bankarstvo i finansije, te obrazovanje, navodi Digital Nasional Berhad, koji je u vlasništvu Ministarstva finansija Malezije.

Dalje se navodi da 5G mreža nudi 10 do 100 puta veću brzinu, 1.000 puta snažniju konekciju od 4G sa milion povezanih uređaja po kvadratnom kilometru i pet puta je energetski efikasnija u odnosu na ranije generacije.

Izvor: Agencije