Webb poslao spektakularnu fotografiju galaksije ‘Kolski točak’

Galaksija je već viđena preko svemirskog teleskopa Hubble, ali infracrveni kapaciteti Jamesa Webba otkrivaju nove, do sada skrivene detalje.

Kompozitna slika nastala posmatranjem dva naučna instrumenta teleskopa donosi takođe dvije manje galaksije, kao i mnoge druge u pozadini (NASA / AP)

Američka svemirska agencija NASA objavila je novu, rijetku i izvanrednu fotografiju galaksije, nazvane “Kolski točak” (The Cartwheel) i udaljene 500 miliona svjetlosnih godina, čiji prstenovi se pojavljuju izuzetno jasno zahvaljujući novom teleskopu James Webb, javlja AFP.

Kao i za “Mliječni put”, astronomi misle da je galaksija “Kolski točak” u prošlosti bila spiralna galaksija, ali neki spektakularan događaj joj je dao formu. Tada su se formirala dva prstena od centra kolizije slična koncentričnim krugovima koji se naprave ubacivanjem kamenčića u vodu. Zbog takvog izgleda je i dobila ime.

Prvi prsten, koji je više u centru, je jako svijetao, a drugi, vanjski je u ekspanziji 440 miliona godina. Tokom svoje ekspanzije prsten probija okolni gas i izaziva formiranje zvijezda.

Ta galaksija je već viđena preko svemirskog teleskopa Hubble, ali infracrveni kapaciteti Jamesa Webba otkrivaju nove, do sada skrivene detalje i omogućavaju da se vidi kroz veliku količinu prašine.

I dalje u prijelaznom stanju

Kompozitna slika nastala posmatranjem dva naučna instrumenta teleskopa donosi takođe dvije manje galaksije, kao i mnoge druge u pozadini.

Galaksija “Kolski točak” je i dalje u prijelaznom stanju, navela je NASA.

Teleskop James Webb “daje pogled na njeno sadašnje stanje, ali takođe daje i ideju o tome šta joj se dogodilo u prošlosti i kako će se razvijati u budućnosti”, objasnili su naučnici.

James Webb, inženjerski dragulj vrijedan 10 milijardi dolara, lansiran je u svemir prije sedam mjeseci i nalazi se na 1,5 miliona kilometara od Zemlje.

Izvor: Agencije