Osmišljena aplikacija koja mjeri nivo UV zračenja

SunSmart Global UV aplikacija je besplatna i nastoji ‘smanjiti globalni teret raka kože i šteta povezanih s UV zračenjem’, navela je Svjetska zdravstvena organizacija.

Posebno tokom ljeta, nivo UV zračenja je jako visok, a zaštita kože je važna (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavila je novu aplikaciju na pametnim telefonima koja bilježi informacije o razinama ultraljubičastog (UV) zračenja i upozorava kada je potrebna primijeniti zaštitu od sunca, javlja dpa.

SunSmart Global UV aplikacija, razvijena u partnerstvu sa Svjetskom meteorološkom organizacijom (WMO), Programom Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) i Međunarodnom organizacijom rada (ILO), besplatna je i nastoji “smanjiti globalni teret raka kože i šteta povezanih s UV zračenjem”, naveo je WHO u priopćenju.

Aplikacija se koristi trenutnim podacima iz vremenskih servisa.

“Dokazi pokazuju da je pretjerana izloženost UV-u veliki uzročnik raka kože tako da je važno ljudima da znaju kad i kako se zaštititi”, rekla je liječnica Maria Neira, direktorica WHO-ova odjela za okoliš, klimatske promjene i zdravlje.

Bolest koja se može prevenirati

Procjenjuje se da je u 2020. godini globalno dijagnosticirano više od 1,5 miliona slučajeva raka kože, rekao je WHO.

“U istom razdoblju više od 120.000 ljudi diljem svijeta izgubilo je živote zbog ove vrlo preventivne bolesti”, navodi se u priopćenju.

Osobito tijekom ljeta, razina UV zračenja je osobito visoka, a zaštita kože je važna, naglasio je WMO. Ovisno o tipu kože opekotine se mogu pojaviti samo nakon 15 minuta na suncu bez zaštite.

Prema WMO-u, UV zračenje se računa na ljestvici od 1 (nisko) do 11 ili više (ekstremno). Zaštita od sunca se preporučuje od razine 3. U Europi, zračenje često doseže razinu 8 tijekom ljetnih dana, rekao je glasnogovornik WMO-a.

Izvor: Agencije