Polovični izgledi da se za 1,5 stepen snizi globalna temperatura u pet godina

Pariskim sporazumom o klimatskim promjenama države u svijetu pristale su na ograničenje procesa globalnog zagrijavanja planeta znatno ispod dva stepena u odnosu na predindustrijski period.

Prosječna temperatura od 1,5 stepena iznad predindustrijskog nivoa tokom višegodišnjeg perioda značila bi kršenje pariskog cilja (EPA)

Svijet je suočen s 50-postotnom vjerovatnoćom da u jednoj od idućih pet godina globalne temperature premaše referentnu vrijednost od 1,5 stepena iznad predindustrijskih nivoa, upozorili su Ujedinjeni narodi i Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Pariskim sporazumom o klimatskim promjenama iz 2015. godine države svijeta pristale su na ograničenje procesa globalnog zagrijavanja planeta znatno ispod dva stepena u odnosu na predindustrijski period (mjerenja između 1850. do 1900. godine), po mogućnosti do 1,5  stepen.

“Izgledi da globalna temperatura pređe 1,5 stepena iznad predindustrijskih nivoa u najmanje jednoj godini između 2022. i 2026. iznose oko 50 posto”, objavila je Svjetska meteorološka organizacija u godišnjem ažuriranom biltenu o klimi.

Premda su se svjetski čelnici Pariskim sporazumom obavezali da će spriječiti dugoročno prekoračenje praga od 1,5 stepena, dosad nisu uspjeli smanjiti emisije koje dovode do globalnog zagrijavanja.

Zbog aktualnih aktivnosti u svijetu i trenutnih politika svijet bi se do kraja stoljeća mogao zagrijati za oko 3,2 stepena, upozoravaju naučnici WMO-a, smatrajući da se ta vjerovatnoća vremenom povećava.

Prosječna temperatura od 1,5 stepena iznad predindustrijskog nivoa tokom višegodišnjeg perioda značila bi kršenje pariskog cilja.

Uništenje koralnih grebena

WMO upozorava i na to da postoji 93 posto šanse da najmanje jedna godina između 2022. i 2026. postane najtoplija dosad te tako nadmaši neslavni rekord postignut 2016.

I izgledi da petogodišnji prosjek temperature za period od 2022. do 2026. bude viši od onoga izmjerenog u posljednjih pet godina (od 2017. do 2021.) također iznose 93 posto.

No, to ne znači da će svijet preći dugoročni prag zatopljenja od 1,5 stepena, koji su naučnici postavili kao gornju granicu koja će omogućiti da se izbjegnu katastrofalne klimatske promjene.

“Jedna godina prekoračenja temperature iznad 1,5 stepena ne znači da smo prekoračili kultni prag Pariskog sporazuma, ali nam ukazuje na to da se sve više približavamo situaciji u kojoj bi temperatura od 1,5 stepena mogla biti prekoračena na duži period”, rekao je Leon Hermanson iz britanske Meteorološke službe, koji je vodio izvještaj, javljaju Reuters i AFP.

Vjerovatnoća kratkoročnog prekoračenja temperature od 1,5 stepena postepeno raste od 2015.

Naučnici 2020. takve izglede procijenili na 20 posto te su ih prošle godine revidirali na 40.

Naučnici se slažu da čak i jedna godina u kojoj će temperature porasti za 1,5 stepena može imati strašne posljedice, poput uništenja koralnih grebena ili smanjenja ledenog pokrivača Arktika.

Izvor: Agencije