Temperature u Evropi rastu dva puta više od globalnog prosjeka

Izuzetne vrućine, šumski požari, poplave i drugi efekti klimatskih promjena ugrožavat će društvo, ekonomije i ekosisteme, upozoravaju Svjetska meteorološka organizacija i služba EU za klimatske promjene ‘Copernicus’.

I ove su godine veliki dijelovi Evrope pogođeni toplotnim udarima i sušom, što je izazvalo požare (Reuters - Ilustracija)

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u najnovijem izvještaju upozorila je da je porast temperatura u Evropi dva puta veći od globalnog prosjeka, javlja Anadolija.

„Kako se trend zagrijavanja nastavlja, izuzetne vrućine, šumski požari, poplave i drugi efekti klimatskih promjena utjecat će na društva, ekonomije i ekosisteme“, navedeno je u izvještaju koji su zajednički objavili WMO i služba Evropske unije za klimatske promjene Copernicus.

U izvještaju fokus je stavljen na porast temperatura u 2021. godini, zajedno sa kopnenim i morskim toplotnim valovima, ekstremnim vremenskim prilikama i povlačenjem leda i snijega.

„Temperature u Evropi značajno su povećane tokom perioda 1991-2021, sa prosječnom stopom od pola stepena po deceniji“, navedeno je u izvještaju.

Tope se glečeri i led na Grenlandu

Podsjetili su, da su kao rezultat porasta temperature, alpski glečeri izgubili 30 metara u debljini leda od 1997. do 2021. godine, dok se ledeni pokrivač Grenlanda topi i doprinosi ubrzanju podizanja nivoa mora.

„Evropa predstavlja živu sliku svijeta koji se zagrijava i podsjeća nas da čak ni dobro pripremljena društva nisu sigurna od utjecaja ekstremnih vremenskih promjena“, rekao je Petteri Taalas, generalni sekretar WMO-a.

Naveo je da su ove godine, kao i 2021, veliki dijelovi Evrope pogođeni toplotnim udarima i sušom, što je izazvalo požare.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada