Nakon obustave zbog 5G mreže, velike kompanije nastavile letjeti za SAD

Velike aviokompanije izrazile su zabrinutost da bi djelovanje 5G mreže blizu nekih aerodroma moglo poremetiti rad uređaja na avionima i otkazivanje letova.

Aviokompanije su tražile da se spriječi korištenje 5G usluge na najmanje 3,2 kilometara oko aerodromskih pista (EPA)

Velike međunarodne aviokompanije nastavile su normalno prometovati nakon niza otkazivanja letova zbog straha da bi uvođenje 5G mobilnih mreža u Sjedinjenim Američkim Državama ugrozilo sigurnost aviona i putnika, javlja CNN.

British Airways, Lufthansa, All Nippon, Japan Airlines i Emirates su u srijedu najavili otkazivanje ili promjenu letova za SAD, ali su dan kasnije potvrdili da ne očekuju dalja otkazivanja i da se usluge vraćaju u normalno stanje.

Japan Airlines je primio potvrdu od FAA (Federalne uprave za zrakoplovstvo) da više nema problema sa radom Boeinga 777 i da će nastaviti sa letovima prema SAD-u kao i obično, prenosi Tanjug.

Nastavili letjeti prema rasporedu

All Nippon, još jedan japanski prijevoznik, potvrdio je da će njegovi letovi pratiti uobičajeni raspored na osnovu obavještenja FAA da nema sigurnosnih problema.

I Lufthansa je nastavila raditi normalno i prema rasporedu sa prethodno planiranim tipovima aviona za njihove letove za SAD.

Emirates, koji je obustavio letove na devet američkih aerodroma, će u petak nastaviti prometovati za Chicago, Dallas Fort Worth, Miami, Newark, Orlando i Seattle.

Strah od problema na uređajima u avionu

Kompanije AT&T i Verizon prethodno su potvrdile da će odgoditi aktiviranje nove internet usluge blizu nekih aerodroma nakon što su velike aviokompanije izrazile zabrinutost da bi usluga poremetila rad uređaja na avionima i otkazivanje letova, prenosi Glas Amerike.

Odluka je objavljena nakon što je administracija predsjednika Josepha Bidena pokušala da posreduje u postizanju dogovora između telekomunikacionih i aviokompanija povodom uvođenja nove 5G usluge, koja je u srijedu trebala početi sa radom u SAD-u.

Aviokompanije su tražile da se spriječi korištenje nove usluge na najmanje 3,2 kilometara oko aerodromskih pista, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije