Slovenija predlaže evropsku verziju Netflixa

Iako direktno ne spominje Netflix, niti neku drugu streaming platformu, Slovenija sugerira da bi države članice Unije i Komisija trebali ‘razmisliti o evropskoj digitalnoj i tehnološkoj suverenosti’.

Netflix i Amazon Prime najveće su streaming platforme u Evropi s više od 80 miliona pretplatnika (Getty Images)

Europa treba vlastitu streaming platformu poput Netflixa, smatra slovensko predsjedništvo Europskom unijom, a prenosi Hina.

Slovensko predsjedništvo Unijom predložilo je da europske prijestolnice i Europska komisija razmotre uspostavu europske internet platforme za filmove, navedeno je u dokumentu u koji je Politico dobio uvid.

Dokument koji nosi datum od 1. listopada ne spominje izravno Netflix, niti neku drugu stranu streaming platformu, ali sugerira da bi države članice Unije i Komisija trebali “razmisliti o europskoj digitalnoj i tehnološkoj suverenosti” i potaknuti uspostavu europske streaming platforme s europskim sadržajem “za što je više građana moguće”.

Američki Netflix i Amazon Prime najveće su streaming platforme u Europi s više od 80 milijuna pretplatnika. Na trećem mjestu je Disney+ sa 10 milijuna europskih pretplatnika.

Sačuvati kulturnu raznolikost sadržaja

Europski pružatelji radiotelevizijskih usluga ograničeni su teritorijalnim pravilima koja ograničavaju distribuciju sadržaja, dok strane platforme emitiraju na području cijele Unije.

Slovenija smatra da države članice Unije i Komisija moraju učiniti više kako bi se sačuvala kulturna raznolikost sadržaja dostupnog Europljanima i promicao lokalni sadržaj.

Države članice razgovarat će o tom prijedlogu na sastanku u utorak.

Izvor: Agencije