Spremna prva ruska vakcina protiv korona virusa

Specijalisti i naučnici Nacionalnog istraživačkog centra obavili su posljednje provjere i testiranja (EPA)

Spremna je prva ruska vakcina protiv korona virusa koju su napravili vojni eksperti i naučnici Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, izjavio je u utorak zamjenik ruskog ministra odbrane Ruslan Calikov.

Rekao je da su specijalisti i naučnici Nacionalnog istraživačkog centra obavili posljednje provjere i testiranja, da su svi dobrovoljni primaoci nove vakcine razvili imuni odgovor na korona virus i da se dobro osjećaju.

“Mogu kazati da je prva vakcina protiv korona virusa spremna”, kazao je Calikov u razgovoru s novinarima listova Fakta i Argument, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Mnoge zemlje razvijaju vakcinu

Proces istraživanja vakcine počele su mnoge zemlje i kompanije.

Univerzitet Oxford u ponedjeljak je objavio da su rezultati ispitivanja vakcine na 1.077 ljudi pokazali da je sigurna i da aktivira imunoloki sistem, ali da je prerano reći je li to dovoljno za zaštitu od bolesti.

Kineska farmaceutska kompanija Sinopharm tvrdi da je u trećoj fazi testiranja vakcine, dok je američki farmaceutski koncern Moderna Inc saopćio je da od 27. jula kreću završna klinička ispitivanja njene vakcine.

Izvor: Agencije