Istraživanja: Virus slabi na toploti, bit će drugog vala

Naučnici upozoravaju da ljeto neće u potpunosti zaustaviti pandemiju korona virusa (EPA)

Analiza američkih univerziteta Harvard i MTI te drugih institucija potvrdila je pretpostavku da visoke temperature utječu na korona virus i bolest COVID-19, što ga čini sezonskim virusom.

Kako je objavio Washington Post, naučnici su proučavali 3.739 lokacija širom svijeta i zaključili da prosječne temperature iznad 25 stepeni znatno smanjuju rizik od infekcije.

Upozoravaju, međutim, da ljeto neće u potpunosti zaustaviti pandemiju, prenosi Tanjug.

“Najbolji način razmišljanja je gledanje na vrijeme kao sekundarni faktor u ovom slučaju”, kazao je za WP Mohammad Jalali, profesor na Harvardu, koji je istraživao kako vremenski faktori utječu na širenje virusa.

‘To su istraživanja u laboratoriji’

Naučnici napominju kako će se korona virus vjerovatno ponašati kao SARS i MERS, odnosno da će slabiti tokom toplijeg vremena, ali i da to znači da će najesen rasti broj infekcija.

David Heymann, profesor sa Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, upozorava da ovakve studije treba uzeti s velikim oprezom.

“To su istraživanja u laboratoriji, nisu stvarne situacije. Iz dana u dan svjedoci smo da se COVID-19 prenosi u većini dijelova sveta, čak i u tropskim područjima”, rekao je on.

Izvor: Agencije