Google blokira milione lažnih e-mailova o korona virusu

Google je blokirao više od 100 miliona lažnih mejlova dnevno (EPA)

Kompanija Google saopćila je da prevaranti šalju 18 miliona lažnih e-mailova o bolesti COVID-19 korisnicima Gmaila svakog dana.

Tehnološki gigant navodi da je pandemija dovela do eksplozije prevarantskih napada, u kojima kriminalci pokušavaju prevariti korisnike da im otkriju lične podatke, piše Tanjug.

Zbog toga je kompanija blokirala više od 100 miliona lažnih e-mailova dnevno, a prošle sedmice gotovo petina takvih e-mailova bila je u vezi s korona virusom.

Naloge Gmaila koristi 1,5 milijardi ljudi.

Analiza kretanja korisnika

Google je početkom aprila objavio izvještaje iz 131 države o tome jesu li se smanjile posjete trgovinama, parkovima i drugim mjestima okupljanja u martu nakon što su mnoge vlade naredile ostanak kod kuće kako bi spriječile širenje korona virusa.

Googleova analiza podataka o lokaciji milijardi korisnika pametnih telefona najveći je set podataka dostupan zdravstvenim vlastima o tome poštuju li ljudi mjere karantina.

Dosad je u svijetu novim korona virusom zaraženo više od 2,1 miliona ljudi, preminulo ih je više od 147.000, a oporavilo se više od 555.000 osoba.

Izvor: Agencije