Johnson&Johnson ubrzano radi na razvoju vakcine

Johnson & Johnson i BARDA za finansiranje istraživanja izdvojit će milijardu dolara (EPA)

Američka farmaceutska kompanija Johnson & Johnson planira početi klinička ispitivanja eksperimentalne vakcine protiv korona virusa u septembru, a za hitne slučajeve ona bi mogla biti spremna već početkom 2021, navodi se u saopćenju firme.

Na vakcini J&J radi od januara, a ugovor je potpisao s Agencijom za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA), prenosi Hina.

Njime se obavezao proizvesti više od milijardu doza vakcine, prenosi Hina, pozivajući se na američke medije.

U razvoju vakcine firma koristi istu tehnologiju koja je omogućila razvoj eksperimentalne vakcine protiv ebole.

Bit će izdvojena milijarda dolara

Johnson & Johnson i BARDA za finansiranje istraživanja čiji je cilj pronalazak vakcine i za klinička ispitivanja izdvojit će milijardu dolara.

“Svijet je suočen s hitnom javnozdravstvenom krizom, a mi želimo doprinijeti tome da vakcina protiv bolesti COVID-19 bude globalno dostupna u najkraćem mogućem roku”, rekao je predsjednik i direktor kompanije Alex Gorsky.

No, J&J nije jedina kompanija koja radi na razvoju vakcine dok se pandemija korona virusa svijetom širi poput velikih požara.

Američka biotehnička firma Moderna Inc. u februaru je vladi isporučila vakcinu namijenjenu testiranju, a prve doze testirane su na dobrovoljcima ranije ovog mjeseca, podaci su američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Izvor: Agencije