EU: Trideset miliona električnih vozila na cestama do 2030.

Evropa sada ima oko 200.000 lokacija za napajanje električnih vozila (EPA)
Evropa sada ima oko 200.000 lokacija za napajanje električnih vozila (EPA)

Evropska unija želi do 2030. godine na cestama imati najmanje 30 miliona vozila s nultim emisijama stakleničkih plinova, po nacrtu dokumenta koji je Reuters dobio na uvid.

U strategiji, koja bi trebala biti objavljena ove sedmice, Evropska komisija iznijet će mjere kojima želi smanjiti emisije stakleničkih plinova koje stvara transportni sektor, a koje čine četvrtinu ukupnih evropskih emisija.

“Cilj da Evropa do 2050. godine bude klimatski neutralna ne može se ostvariti a da se ne uvedu jako ambiciozne mjere za smanjenje ovisnosti transporta o fosilnim gorivima”, navodi se u dokumentu.

Za to će biti potrebno “najmanje” 30 miliona vozila s nultim emisijama do 2030. godine, navodi se, prenosi Hina.

To je ogromno povećanje u odnosu na 1,8 miliona električnih i plug-in hibridnih vozila, koliko ih je bilo registrirano u Evropi krajem prošle godine, po podacima Međunarodnog vijeća za čisti prevoz.

Hibridna vozila nisu vozila s nultim emisijama.

No, industrija upozorava na manjak infrastrukture za čiste automobile.

Tri miliona lokacija za napajanje vozila

Dokument EU-a procjenjuje kako će Evropi trebati tri miliona javnih lokacija za napajanje vozila i 1.000 stanica za napajanje vodikom do 2030. godine.

Evropa sada ima oko 200.000 lokacija za napajanje električnih vozila.

Iz EU-a najavljuju kako da će iduće godine objaviti plan za rješavanje tog problema.

Komisija nije željela komentirati nacrt dokumenta dok ga službeno ne usvoji i objavi.

Unija će iduće godine predložiti strožije standarde za emisije ugljen-dioksida za automobile i kombije od 2025. godine, a u nacrtu dokumenta navodi se da bi pravila mogla obuhvatiti i autobuse.

U dokumentu se navodi, također, da bi se promet željeznicama visokih brzina u Evropi do 2030. godine mogao udvostručiti, a do 2050. godine i utrostručiti, dok avioni i brodovi s nultim emisijama moraju biti spremni za tržište do 2035. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO