U Beču razvijen najbrži test na korona virus na svijetu

Cilj novog testiranja je imati što nižu stopu lažno negativnih rezultata (Fena)

Nova vrsta tehnologije s biočipovima pouzdano otkriva i najmanje količine virusa, i to neuporedivom brzinom, što smanjuje rizik od lažno negativnih rezultata.

Dosadašnji brzi testovi na korona virus se temelje na poznatim metodama, koje su se ranije primjenjivale i na drugim virusima.

Na Tehnološkom Univerzitetu u Beču (TU Wien) je razvijena nova vrsta ispitne metode, koja je izuzetno osjetljiva i može postići najbrže rezultate do sada, prenosi Fena.

Dovoljno je samo tri do pet virusa da bi se pouzdano generirao signal.

Proći će još nekoliko mjeseci usavršavanja dok prototip ne bude spreman za tržište, ali istraživački tim se nada da bi se novi test mogao koristiti za testiranje velikog broja ljudi s velikom pouzdanošću, i to u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Atomi srebra se vežu za zlato

Funkcionira tako što se na biočip pričvršćuju odgovarajuća antitijela, koja mogu držati virus.

Ukoliko ispitni uzorak sadrži viruse, oni se na tom dijelu fiksiraju.

Tada u igru ulazi druga vrsta antitijela, koja se slobodno kreće i sadrži nanočesticu zlata te se veže za statični virus i na taj ga način obilježava.

Na ovu označenu česticu zatim dolazi srebrena otopina.

Atomi srebra se vežu za zlato, tako da se pojavljuje struktura plemenitih metala toliko velika da stvara električni kontakt između dvije elektrode.

Električni signal dalje može dovesti do paljenja lampice, koja je dokaz da se između elektroda mora nalaziti virus.

Za test poteban samo biočip

Dosadašnji testovi su vrednovani na osnovu test traka, što pri maloj količini virusa često dovodi do nepouzdanih rezultata.

Cilj novog testiranja je imati što nižu stopu lažno negativnih rezultata.

Druga prednost je što nisu potrebni dodatni kompleksni uređaji, nego samo biočip.

Najkraće vrijeme koje su dosadašnje metode oduzimale je 12 minuta po testu, što ne djeluje mnogo, međutim, nije primjenjivo prilikom organizacije velikih događaja.

Trenutno se radi na usavršavanju tehničkih detalja, ali s obzirom da se pokazalo da metoda funkcionira, patent je već prijavljen.

Uz to bi se ova metoda mogla primjenjivati i na bilo kojoj drugoj vrsti virusa, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Izvor: Agencije