Sojuz pristao na ISS nakon rekordno kratkog leta

Nova letjelica se znatno brže od prethodnih spojila s Međunarodnom svemirskom stanicom u orbiti (Screenshot / YouTube)

Ruska svemirska letjelica Sojuz s američkom astronautkinjom i dvojicom ruskih kosmonauta pristala je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nakon samo tri sata i tri minute leta čime je postigla novi rekord brzine. 

“Postignut je novi rekord (…) Ukupno vrijeme od lansiranja do pristajanja Sojuza iznosi 3 sata i 3 minute”, objavio je Roskosmos, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Na ISS su stigli Amerikanka Kate Rubins, mikrobiologinja iz NASA-e, prva osoba koja je sekvencionirala DNK u svemiru (2016. godine) te dvojica ruskih kosmonauta Sergej Rižikov i Sergej Kud-Sverčkov. 

Današnje lansiranje je rekordno, jer je let do ISS-a do sada uobičajeno trajao šest sati.

Ova je misija posljednji let ruskom svemirskom letjelicom za nekog člana američke svemirske misije.

Saradnja NASA-e i Roskosmosa

Otkako je 2011., nakon niza tehničkih poteškoća završen program američkih raketoplana Space Shuttle 2011., NASA je Rusiji povjerila prijevoz svojih astronauta na ISS, laboratorij u orbiti u kojem kontinuirano, gotovo 20 godina rade astronauti u istraživačkim misijama.

Odsad će američki stručnjaci biti lansirani američkim letjelicama, jer je američka svemirska agencija NASA sklopila 2014. godine ugovor s kompanijom SpaceX  (u vlasništvu inovatora Elona Muska) kao i kompanijom  Boeing Co. za izgradnju svemirskih kapsula, u nastojanju da bude nezavisna od Rusije.

Program vrijedan 8 milijarda dolara omogućio je da SpaceX izvede prvo putovanje s ljudskom posadom do ISS-a u maju, što je bilo prvo lansiranje iz Sjedinjenih Američkih Država u gotovo deset godina. 

Sjedinjene Američke Države trebale bi lansiranja izvoditi kapsulom SpaceX’s Crew Dragon.

NASA i Roskosmos nastavljaju partnerstvo u svemiru i pregovaraju o tome da se i ruski kosmonauti prevoze američkim letjelicama, odnosno američki ruskima kada to bude potrebno, rekao je glasnogovornik Roskosmosa za Reuters. 

Istraživanja na ISS-u

“Naravno, zajednički letovi u interesu su za pouzdanost ISS-a kako bi se osigurao ondje stalan rad”, rekao je. “Takav pristup (letovi jedne i druge strane) garantovat će stalnu opskrbu za posade koje se izmjenjuju u istraživanjima na ISS-u u slučaju da se dogodi neka poteškoća na letjelici partnerske države”.

Istraživanja na Međunarodnoj svemirskoj stanici rijedak su primjer učinkovite saradnje između Rusije i SAD-a. Posada koja je sada na ISS-u, Chris Cassidy iz NASA-e te Anatolij Ivaničin i Ivan Vagner iz Roskosmosa trebaju se vratiti na Zemlju 22. oktobra.

Sljedeći let kapsule SpaceX put ISS-a predviđen je u novembru, kada će u orbitu ponijeti tri američka te jednog japanskog astronauta, piše agencija France press

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO