Naučnici zabilježili kako crna rupa guta zvijezdu

Gravitacijske sile rastrgnu zvijezdu, nešto materijala bude izbačeno u svemir, a ostatak upadne u crnu rupu, formirajući disk vrućeg, sjajnog plina (EPA)
Gravitacijske sile rastrgnu zvijezdu, nešto materijala bude izbačeno u svemir, a ostatak upadne u crnu rupu, formirajući disk vrućeg, sjajnog plina (EPA)

Znanstvenici su prvi put uz pomoć NASA-ina teleskopa za “lov” na planete zabilježili kako golema crna rupa uništava zvijezdu, što pokazuje iznimni i kaotični događaj u svemiru od početka do kraja.

Satelit američke svemirske agencije TESS otkrio je detaljni slijed nestanka zvijezde udaljene 375 milijuna svjetlosnih godina, koja je povučena moćnom gravitacijom supermasivne crne rupe, objavili su znanstvenici, kako prenosi Hina.

Zvijezda veličine našeg Sunca na kraju je “progutana” u rijetkom svemirskom događaju, dodaju.

Astronomi su koristili međunarodnu mrežu teleskopa kako bi otkrili fenomen prije nego su se okrenuli TESS-u, koji je dizajniran da “lovi” udaljene planete, a koji je zabilježio početak dramatičnog događaja, pokazujući svoju učinkovitost u promatranju svemira.

Naučna misterija još od Einsteina

“Tu je riječ o kombinaciji sposobnosti i sreće i ponekad vam to treba da pogurate znanost naprijed”, kazao je astronom Thomas Holoien iz Carnegiejevog instituta za znanost, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Astrophysical Journal.

Takav se fenomen dogodi kad se zvijezda previše približi supermasivnoj crnoj rupi, objektu koji postoji u središtu mnogih velikih galaktika, uključujući naš Mliječni put.

Iznimno snažne gravitacijske sile crne rupe rastrgnu zvijezdu i nešto materijala bude izbačeno u svemir, a ostatak upadne u crnu rupu, formirajući pritom disk vrućeg, sjajnog plina.

“Možemo mjeriti brzinu kojom postaje sjajnija, a uočimo i pad temperature i sjaja koji su jedinstveni”, kaže Holoien.

Uočavanje oscilacija svjetla dok crna rupa proždire zvijezdu i izbacuje zvjezdani materijal u spirali moglo bi pomoći astronomima da razumiju ponašanje crne rupe, znanstveni misterij još od rada Alberta Einsteina prije više od stoljeća, kada je istraživao utjecaj gravitacije na svjetlo u pokretu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO