Razbijena kriminalna platforma na Darknetu

U racijama u Njemačkoj zaplijenjeno je 550.000 eura u gotovini i kriptovalutama (Al Jazeera)
U racijama u Njemačkoj zaplijenjeno je 550.000 eura u gotovini i kriptovalutama (Al Jazeera)

Njemački istražitelji saopštili su da su u zajedničkoj akciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Holandijom razbili jedanu od najvećih kriminalnih platformi, koja je vodila operacije na Darknetu, odnosno dijelu interneta kojem se može pristupiti samo uz pomoć određenog softvera.

Policija Njemačke saopštila je da su tri muškarca uhapšena pod sumnjom da su odgovorni za web stranicu Wall Street Market, gdje se prodavao kokain, heroin, ostale droge, korisnički podaci, falsifikovani dokumenti i razne vrste malicioznog softvera, prenosi AP.

Zaplijenjeni milioni

Vlasinici web stranice uzimali su od dva do šest posto naknade u kriptovalutama za oglašavanje robe na svom sajtu.

U racijama u Njemačkoj zaplijenjeno je 550.000 eura u gotovini, kriptovalutama, server, hard diskovi i razni drugi dokazi protiv uhapšenih, navodi AP.

Američke vlasti uhapsile su dva narko dilera u Los Angelesu, zaplijenili milion dolara u gotovini, kao i oružje i drogu. Imena i više detalja za sada nije poznato.

Izvor: Agencije


Povezane

Počelo je biranje porotnika za suđenje Rossu Ulbrichtu, Amerikancu optuženom za vođenje web stranice Silk Road, na kojoj se moglo naći sve, od droge i oružja, do plaćenih ubica. Ovaj slučaj smatra se velikom pobjedom vlasti protiv onih koji koriste skriveni dio interneta, takozvani „mračni web”,  za ilegalne aktivnosti. Tarek Bazley je istražio koliko je […]

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO