Njemačka neće spriječiti Huawei u gradnji 5G mreže

Huawei je na stalnom udaru kritika pod optužbom da radi u korist kineske vlade (EPA)

Vlada Njemačke ne namjerava kineskoj kompaniji Huawei zabraniti učešće u izgradnji mobilne mreže 5G, saopćeno je u ponedjeljak u Berlinu.

“Njemački pristup bio je i ostat će da u gradnji mreže mogu učestvovati sve kompanije koje ispune sigurnosne uvjete”, rekao je jedan predstavnik njemačke vlade, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Dnevnik Handelsblatt prije toga je javio da njemačka vlada neće zbog sigurnosnih sumnji isključiti kineski Huawei iz utrke za dobijanje licenci za gradnju 5G mreže.

“Huawei će morati, isto kao i ostale kompanije, ispuniti sigurnosne uvjete ako želi biti dio projekta”, prenosi se dalje stav zvaničnog Berlina.

Kompanija na udaru kritika

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer još na proljeće pojasnili su da neće biti klauzula koje bi Huaweiju branile pristup konkursu za 5G mrežu.

Huawei je, s druge strane, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama,  na stalnom udaru kritika pod optužbom da radi u korist kineske vlade.

I u Njemačkoj se pojavila bojazan da bi osjetljive podatke koje će se prenositi 5G mrežom Huawei mogao prosljeđivati kineskim vlastima.

Izvor: Agencije