Volkswagen ne odustaje od dizela, najavljuje ‘renesansu’

Matthias Mueller kaže da dizelski motori u atmosferu izbacuju mnogo manje štetnog ugljen-dioksida nego benzinski motori (EPA)

Uprkos skandalima oko manipuliranja ispušnim gasovima i prijetećim zabranama prometa vozilima s dizelskim motorima u Njemačkoj, Volkswagen i dalje insistira na ovoj vrsti motora, izjavio je u utorak šef koncerna Matthias Mueller.

“Ne samo da se nadam, nego sam i uvjeren da će dizelski motor doživjeti renesansu. Moderni dizelski motori su, kada je zaštita klime u pitanju, dio rješenja, a ne problema”, rekao je on na predstavljanju godišnjeg poslovanja u Berlinu.

Istakao je da dizelski motori u atmosferu izbacuju mnogo manje štetnog ugljen-dioksida nego benzinski motori.

Ulaganja u sektor električnih pogona

Mueller je najavio da će Volkswagen do 2022. godine uložiti preko 90 milijardi eura u razvoj motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Istovremeno, koncern iz Wolfsburga ulaže i u sektor električnih pogona.

“U sljedeće četiri godine ćemo u sektore elektro-pogona, digitalizacije i autonomne vožnje uložiti više od 34 milijardi eura”, kazao je Mueller.

Broj pogona koji proizvode akumulatore za elektro-automobile bi se sa sadašnjih tri trebao povećati na 16.

On je naglasio kako za razvoj elektro-automobila potrebno poboljšati infrastrukturu stanica za punjenje.

Rekordna zarada i promet

“Volskwagen ne može sam riješiti problem manjka stanica za punjenje. Za to nam je potreban jedan masterplan na evropskom nivou”, poručio je predsjednik uprave Volkswagena.

Na konferenciji za medije u Berlinu Volkswagen je predstavio i brojke koje, uprkos brojnim skandalima u koje je upleten ovaj koncern, pokazuju rekordan promet i zaradu.

Zahvaljujući jakoj potražnji u SAD-u i Kini, VW je 2017. godine ostvario zaradu od 11,4 milijarde eura, što je sedam milijardi više nego 2016. godine.

Izvor: Agencije