Pametni telefoni donose revoluciju u medicini

Telekomunikacijski analitičari upozoravaju na oprez pri trošenju mobilnog interneta. (AP)

Pametni telefoni donose revoluciju u dijagnosticiranju i liječenju hroničnih bolesti zahvaljujući aplikacijama u medicinske svrhe, rekli su naučnici okupljeni na godišnjoj konferenciji u Bostonu, prenose agencije.

„Kamera, flash, mikrofon, GPS“, pametnih telefona sve su učinkovitiji, objasnio je na skupu Shwetak Patel, profesor informatike i inženjerstva univerziteta Washington u Seattleu. 

Pametni telefoni već mogu brojati korake, izračunati potrošene kalorije i mjeriti srčani ritam, rečeno je na konferenciji Američkog udruženja za unapređenje nauke.

No, mobiteli i tableti mogu postati efikasne dijagnostičke sprave ako se izmijeni upotreba njihovih senzora. Tako bi mobiteli mogli mjeriti kapacitet pluća i dijagnosticirati astmu ili bronhopneumoniju, rekao je profesor Patel.

Oruđe za dijagnostiku

Također je moguće poslužiti se kamerom i flashom za mjerenje, na prstu i uz odgovarajuću aplikaciju, hemoglobin u krvi i dijagnosticirati anemiju.

Za te aplikacije već su zatražene autorizacije pri Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA), rečeno je.

Senzor za pokret u pametnim telefonima može se koristiti za otkrivanje osteoporoze, smanjenje gustoće kostiju koja se za sada dijagnosticira skenerom. Dovoljno je držati mobitel u ruci i ukucati šifru kako bi se stvorili valovi koje detektira senzor pokreta u kameri. Smanjenje gustoće kostiju otkriva se promjenom frekvencije valova.

„Moguće je također stvoriti oruđe za dijagnostiku i screening, što prije nije bilo moguće i to donosi revoluciju u dijagnostiku, liječenje i upravljanje hroničnim bolestima“, kaže Patel.

Izuzetan učinak pametni telefoni mogli bi postići u zemljama u razvoju kojima nedostaje dijagnostičkih odjela.

U razvijenim državama, individualizirani medicinski instrumenti mijenjaju odnos između pacijenta i liječnika pružajući bolesnicima mogućnost da često sami dobiju medicinske podatke za koje su ranije morali poći u ordinaciju.

Efikasna aplikacija

Prijenosni telefoni već pomažu oboljelima od šećerne bolesti i raka da bolje nadziru svoju bolest, kaže Elizabeth Mynatt, profesorica interaktivne informatike na Institutu za tehnologiju u Georgiji.

Naučnici su već opskrbili tabletima žene iz skromnijih sredina koje su se liječile od raka dojke kako bi one u realnom vremenu dobile sve informacije za dijagnostiku, tretman i nuspojave.

Aplikacija je efikasna i za pacijente koji nemaju novca da plate put do ljekara.

Sve je više naučnika i ljekara na univerzitetu Johns Hopkins koji u pametnim telefonima vide sredstvo za prikupljane velikih količina medicinskih podataka dovoljnih za provedbu kliničkih ispitivanja.

Sadašnja klinička ispitivanja koštaju najmanje 12 miliona dolara. Pomoću smartphonea moguće je izvesti „mnogo efikasnija mikroispitivanja“ u realnom vremenu, čiji će podaci biti bliži stvarnosti, a cijena daleko manja.

Izvor: Agencije


Povezane

Za razliku od prethodnih godina, danas ne moramo dati malo bogatstvo za kvalitetan pametni telefon, kažu stručnjaci.

Published On 19 Jan 2017
Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO