Naučnici razvili najhladniji čip na svijetu

Fizičari su uspjeli ohladiti čip do 2,8 milikelvina, što je apsolutni svjetski rekord u hlađenju (Univerzitet u Baselu/Odjel za fiziku)

Fizičari sa Univeziteta u Baselu razvili nanoelektronički čip koji se može ohladiti do rekordnih 2,8 milikelvina, navodi se na stranici Univerziteta.

Koristeći hlađenje pomoću magnetnih polja, fizičari predvođeni profesorom Dominikom Zumbuhlom uspjeli su eliminisati skoro sve izvore temperature. Magnetnim poljem prvo su ohladili sve električne konekcije na 150 mikrokelvina, što je hiljaditi dio stepena do apsolutne nule, zatim su integrisali drugi, posebno konstruisani sistem s magnetnim poljima koji je ohladio takozvani Couloumb blockade thermometer ili CBT, pošto je i njegovo grijanje problematično kada se približava temperaturama apsolutne nule.

Apsolutni svjetski rekord

Tako su uspjeli ohladiti čip do 2,8 milikelvina, što je apsolutni svjetski rekord u hlađenju. Ova metoda naučnicima otvara vrata prema konačnom izazovu hlađenja od  jednog milikelvina.   

Ovo postignuće nije namijenjeno samo obaranju rekorda, jer čip koji može raditi u takvim uslovima može poslužiti za razumijevanje fizike na samoj granici njenih ograničenja. Pored toga, ovo bi se moglo koristiti i za stvaranje idealnih uslova za eksperimente u kvantnoj fizici i stvaranje kvantnih računara.

Temperatura apsolutne nule iznosi nula kelvina, odnosno -273, 15 stepeni celzijusa, i predstavlja donju granicu (apsolutne) termodinamičke temperature koju je zbog trećeg zakona termodinamike nemoguće postići.

Izvor: Agencije