Video: Hyperloop testirao prvi superbrzi prijevoz ljudi

Kompanija Hyperloop One objavila je snimak na kojem je prikazano prvo javno testiranje superbrzog sistema za transport ljudi i tereta u pustinji, sjeverno od Las Vegasa.

Elon Musk, direktor kompanija SpaceX i Tesla, 2013. godine pokrenuo je koncept masovnog prijevoza koji bi transportirao ljude pri brzinama od 1.200 kilometara na sat.

Hyperloop je baziran na pokretnim kapsulama u cijevima u kojima je drastično smanjen zračni pritisak, što omogućava izuzetno brzo kretanje.

Zamisao je da kapsule s ljudima unutar cijevi lebde na tankom sloju zraka i da ih pokreću elektromagnetni motori unutar svake kapsule.

Kompanija, koja je promijenila ime iz Hyperloop Technologies u Hyperloop One na dan testiranja, saopćila je da je prikupila 80 miliona dolara i napravila brojna partnerstva.

Firma je 2014. godine prikupila 37 miliona dolara i tim sredstvima izgradila testno mjesto u Nevadi sa 800 metara tračnica namijenjenih za ovaj transportni sistem.

“Hyperloop je stvaran. To se sada dešava”, rekao je izvršni direktor Rob Lloyd nakon testiranja.

Do kraja ove godine Hyperloop One planira izgraditi i testirati kapsulu, pruge i kompjuter koji upravlja kapsulom, koja će putovati 1.200 kilometara na sat, dodao je.

Izvor: Agencije