NASA otkrila 1.284 novih planeta

Čini se da bi moglo biti više planeta nego zvijezda, navodi NASA (NASA/W. Stenzel)
Čini se da bi moglo biti više planeta nego zvijezda, navodi NASA (NASA/W. Stenzel)

NASA je otkrila 1.284 novih planeta izvan Sunčevog sistema (egzoplaneta) specijalnim teleskopom Kepler i tako udvostručila broj već otkrivenih i potvrđenih planeta, objavila je Američka svemirska agencija.

Kako se dodaje, od novootkrivenih 1.284 planeta, gotovo 550 bi mogle biti stjenovite planete poput Zemlje, s obzirom na njihovu veličinu.

Šefica naučne ekipe NASA-e Ellen Stofan je rekla da to daje nadu da ćemo otkriti planetu sličnu Zemlji, prenosi Hina.

Astronomi su 99 posto sigurni da su tih 1.284 egzoplaneta planete, a ne neki svemirski objekti. Kepler je također utvrdio 1.327 drugih kandidata za status planeta za što su potrebne dodatne analize.

Pronađene planete

Među približno 5.000 egzoplaneta ukupno otkrivenih do sada je za 3.200 potvrđeno da su planete, od kojih je 2.325 pronađeno teleskopom Kepler, precizira NASA u saopćenju.

“Prije lansiranja Keplera nismo znali ima li puno ili malo egzoplaneta i sada se čini da bi moglo biti više planeta nego zvijezda”, rekao je Paul Hertz, direktor odjela za astrofiziku u NASA-i.

Te informacije će voditi buduće misije u otkrivanju jesmo li sami u svemiru, dodao je on.

Kepler, lansiran 2009. godine, je istražio 150.000 zvijezda kako bi pronašao znakove planeta u orbiti, posebno onih koje se nalaze na idealnoj udaljenosti kako bi voda bila u tekućem stanju i potencijalno omogućila razvoj života.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO