SpaceX dostavio sobu na napuhavanje na ISS

Bespilotni teretni brod Dragon kompanije SpaceX stigao je na Međunarodnu svemirsku stanicu (Reuters)

Letjelica kompanije SpaceX stigla je na Međunarodnu svemirsku stanicu i donijela prvi šator za napuhavanje za astronaute, prenose agencije.

Bespilotni teretni brod Dragon američke svemirske kompanije, u kojem su bili sjeme salate, laboratorijski miševi i soba na napuhavanje, u nedjelju je stigao na ISS, gdje je sada “parkirano” šest svemirskih letjelica.

Britanski astronaut Tim Peake upravljao je robotskom rukom stanice i uhvatio letjelicu koja je nosila više od tri tone opreme.

“Izgleda da smo uhvatili Zmaja [Dragon – zmaj]”, kazao je Britanac.

Četiri ruske svemirske letjelice – dva teretnjaka Progress i dvije Soyuz kapsule koje prenose astronaute – zakačene su na svemirsku stanicu, zajedno s Cygnus teretnjakom Orbitala ATK i Dragonom SpaceX-a.

Ovo je prvi put da je šest letjelica na ISS-u od 2011. godine i posljednjeg leta svemirskog šatla Discovery, objavila je NASA.

Testiranje BEAM-a

Navedena prostorija na napuhavanje će biti privremeno dodata ispostavi u Zemljinoj orbiti.

Poznat kao BEAM, habitat neće biti korišten do kraja maja, ali će ostati na ISS-u kako bi astronauti testirali kako može podnijeti solarnu radijaciju i udare komadića svemirskog materijala.

Dimenizije su mu približno tri sa četiri metra.

Astronauti planiraju ulaziti u sobu “na nekoliko sati nekoliko puta godišnje, kako bi pokupili podatke i procijenili stanje”, dodaju iz NASA-a.

Dragon kompanije SpaceX je trenutno jedini svemirski brod u mogućnosti na zemlju se vratiti s teretom.

Izvor: Agencije