Video: Odgođeno lansiranje rakete Falcon 9

Otkazano lasniranje rakete Falcon 9 [Izvor: YouTube/SpaceX]

U posljednjim sekundama lansiranje rakete Falcon 9 kompanije SpaceX američkog inženjera i filantropa Elona Muska moralo je biti odgođeno u toku noći na ponedjeljak.

Preostalo je manje od dvije minute do lansiranja rakete koja je u svemir trebala ponijeti komunikacijski satelit kada je u ponoć i 47 minuta po srednjeevropskom vremenu ekipa stručnjaka prekinula odbrojavanje.

To je treći put da je kompanija odgodila lansiranje satelita nakon dvije odgode prošle sedmice zbog tehničkih poteškoća s punjenjem superhladnim tekućim kisikom.

SpaceX zamrzava tekući kisik kako bi postao gušći čime se u letjelicu može skladištiti više goriva i omogućiti joj da se vrati na Zemlju.

Musk, izvršni direktor kompanije SpaceX, koji je u svijetu mnogo poznatiji kao proizvođač luksuznih električnih vozila Tesla Motors Inc., rekao je da su sigurnosne službe prekinule odbrojavanje zbog tehničkih poteškoća.

SpaceX, kompanija sa sjedištem u Hawthorneu u Kaliforniji, nije zasad objavila kada planira novi pokušaj lansiranja, no u svakom slučaju to neće biti prije utorka.

Vratiti rakete na Zemlju

Cilj je kompanije vratiti rakete na Zemlju i ponovno ih upotrijebiti za iduće letove kako bi se smanjili troškovi u rastućoj i sve konkurentnijoj industriji svemirskih letova.

SpaceX-ova raketa Falcon 9, koja je nosila zalihe na Međunarodnu svemirsku stanicu eksplodirala je nedugo nakon polijetanja u junu 2015. godine.

Kompanija je u decembru uspješno prizemljila raketu Falcon veličine devetospratne zgrade i njen se suborbitalni dio s devet motora vratio na pistu udaljenu osam kilometara od lansirne rampe. Drugi dio rakete s teretom nastavio je uspon u Zemljinu orbitu.

Međutim, kompanija tri puta nije uspjela vratiti svoje rakete na platformu u okeanu.

SpaceX bi trebao izvesti 60 lansiranja vrijednih ukupno osam milijardi dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO