Inicijativa Billa Gatesa: Milijarda dolara za čistu energiju

Gates je ranije rekao da će milijardu dolara iz sopstvenog džepa namijeniti razvoju tehnologija koje mogu da proizvedu čistu energiju (AP)

Američki milijarder i filantrop Bill Gates okupio je bogate donatore sa inicijativom da osigura investicije od više od jedne milijarde dolara u nove tehnologije na polju čiste energije, u cilju borbe protiv globalnog zagrijavanja, saopćila je njegova fondacija.

Fond “Novi energetski poduhvati” (BEV), okupio je vlasnika i osnivača Amazona Jeffa Bezosa, filantropskog finansijera Georga Sorosa, osnivača grupe Virgin Richarda Bransona i direktora Facebooka Marka Zuckerberga.

BEV će “finansirati nove poduhvate koji mogu da proizvedu ekonomski održive energetske izvore, bez emisija štetnih gasova”, saopćila je Fondacija Billa i Melinde Gates.

Fond će investirati u istraživanja u domenu zelene energije u više sektora, među kojima su saobraćaj, proizvodnja električne energije, fabričke aktivnosti, građevinarstvo i poljoprivreda, prenosi Tanjug.

Jeftina i čista energija 

“Bićemo otvoreni za sve što će omogućiti proizvodnju jeftine i čiste energije”, rekao je Gates, dodajući da situaciju na polju energetike može promijeniti činjenica da postoje investitori koji su spremni da ulože novac u visokorizične aktivnosti kad je riječ o finansijskoj isplativosti.

Krajem 2015, administracija odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame najavila je osnivanje ovakvog fonda, na čelu sa Gatesom, a tada je to bilo predstavljeno kao grupa koja treba da bude svojevrstan most između novih preduzeća u sektoru zelene energije, istraživanja i energetskog tržišta.

Gates, suosnivač Microsofta, 2015. godine je rekao da će milijardu dolara iz sopstvenog džepa namijeniti razvoju tehnologija koje mogu da proizvedu čistu energiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Skupina naučnika otkrila je da se polarni led topi tri puta brže nego prije 20 godina. Više od 20 timova za polarno istraživanje udružilo se kako bi napravilo procjene o topljenju ledenog sloja na Grenlandu i Antarktiku, koje doprinosi rastu razine mora.

Više iz rubrike TEHNOLOGIJA
POPULARNO