Paraplegičar prohodao uz pomoć kompjutera

Za Adama Fritza, paraplegičara iz Amerike, ovo je poseban dan. 

Usljed povreda zadobijenih u saobraćanoj nesreći prije pet godina ostao je nepokretan. Sada je napravio prve korake pomoću novog kompjuterskog sistema.

”Naravno, krećući se uz pomoć kompjutera, pokušavajući da pokrenem avatar, vidim kako noga čini prvi korak – to ne možete opisati riječima. Sjećate se kako je bilo trčati i skakati, i sve te stvari. Počnete da osjećate sve te emocije. Pitate se – možda ja to mogu učiniti ponovo?! To jeste bio jedan mali korak, ali će biti ogroman u budućnosti, jer su mogućnosti beskrajne” , kaže Adam Fritz.

Studija objavljena 23. septembra o tome kako mozak uz pomoć kompjuterske tehnologije pretvara misli u pokrete tijela, omogućila mu je da postane prva nepokretna osoba od struka naniže, koja se kreće bez upotrebe robotike.

Mukotrpan napor

”To je važno, jer oštećenja kičmene moždine nisu riješena i taj problem postoji stoljećima. U suštini smo pokazali da, i nakon nekoliko godina paralize, moždani talasi koji su osnova ljudskih pokreta, mogu biti očuvani. Ohrabrujuće je znati da moždani talasi mogu biti iskorišteni i mi smo u ovom jednostavnom sistemu pokazali da je to moguće. Daljnjim istraživanjima potrebno je ovo podići na viši nivo“, objašnjava naučnik Zoran Nenadić.

U videu Univerziteta Kalifornija u Irvinu vidimo koliko je mukotrpan napor Fritza u laboratoriji.

”Kompjuterski sistem, koji ovdje koristimo, u stanju je da otkrije promjene moždanih valova kada osoba razmišlja o hodanju. Čim se otkriju ove promjene, moždani valovi šalju signal električnom simulatoru koji stimulira mišiće u lijevoj nozi koja čini prvi korak, a nakon toga i u desnoj. Poslije toga, obje noge naizmjenično se kreću, sve dok osoba ne prestane razmišljati o šetanju. Kada prestane razmišljati o tome isključuje se stimulacijski patent i osoba je tada u mirnom stanju”, kaže dr. An Do, neurolog i istraživač.

Fritz sada radi kao administrator za invalidnost. Prijavio se da učestvuje u kasnijim fazama istraživanja. Kaže da ovaj novi naučni sistem predstavlja neočekivani izazov za sve.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera