Maratonac iz svemira

Britanski astronaut Peake će biti jedan od 37.000 učesnika trke kroz britansku prijestolnicu (EPA)

Britanski astronaut Tim Peake najavio je danas da će učestvovati na Londonskom maratonu, ali iz svemira, privezan za spravu za trčanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), 400 kilometara iznad Zemlje.

“Čim sam pozvan u misiju na ISS-u, pomislio sam kako bi bilo dobro trčati”, kazao je Peake, bivši pilot helikoptera, koji će trčati za dobrotvornu fondaciju princa Charlesa.

“Londonski maraton je svjetski događaj. Učinimo da se proširi i izvan planete”, naveo je 43-godišnji astronaut.

Peake bi trebalo da odleti na šestomjesečnu misiju na ISS-u 15. decembra iz svemirskog centra u Bajkonuru, u Kazahstanu.

Tim Peake, koji ima čin majora, bit će drugi Britanac koji će se otisnuti u svemir poslije Helen Sharman 1991. godine.

On je izjavio da će trčati 24. aprila, na sam dan maratona, i tako biti jedan od 37.000 učesnika trke kroz britansku prijestolnicu.

Vezan za traku

“Trčat ću uz iPad i gledat ću sebe kako trčim kroz ulice Londona dok orbitujem oko Zemlje na visini od 400 kilometara i brzinom od 27.000 kilometara na sat”, objasnio je astronaut, navodeći da će morati da bude vezan za trenažer trakama oko struka i ramena.

“U bestežinskom stanju bih lebdio kada ne bih bio vezan za traku”, napomenuo je Peake koji je 1999. godine istrčao Londonski maraton za tri sata 18 minuta i 50 sekundi.

Ovog puta neće pokušavati da obori vlastiti rekord, mada se nada da će završiti trku za tri i po do četiri sata.

Izvor: Agencije