NASA će objaviti i veliko otkriće o Plutonu

'Taj svijet živi. Na njemu postoje meteorološki sistem i geološka aktivnost, a u atmosferi ima magle' (AP)

Nakon vode na Marsu, Američka svemirska agencija NASA priprema se da objavi još jednu spektakularnu vijest, ovog puta vezanu za Pluton.

To je na konferenciji na Univerzitetu Alberte, u Kanadi, najavio planetolog Alan Stern, šef misije “Novi horizonti”, koja se bavi Plutonom.

Misija NASA-e “Novi horizonti” (New Horizons) ima zadatak posmatrati i proučavati patuljastu planetu i njene satelite pomoću sonde, koja je obavila prelet uz ova nebeska tijela sredinom jula ove godine.

Govoreći o najnovijim snimcima Plutona i njegovog najvećeg prirodnog satelita Harona, profesor Stern je rekao: “Taj svijet živi. Na njemu postoje meteorološki sistem i geološka aktivnost, a u njegovoj atmosferi ima magle.”

Za sada nije poznato šta će novo saopćiti NASA, koja je prije nekoliko dana objavila fotografije Plutona u visokoj rezoluciji.

Na snimcima koje je poslala sonda “Novi horizonti” vidljive su ledene planine visoke tri kilometara i zaleđene doline.

Na fotografijama Harona mogu se vidjeti kanjoni, krateri, planine i čitava paleta boja.

‘Godina 2015. će obilježiti historiju’

Stern je napomenuo da je za sada preuzeto svega 10 posto podataka koje je sonda “Novi horizonti” prikupila tokom posmatranja Plutona te da patuljasta planeta još nije otkrila sve svoje tajne.

“Godina 2015. će obilježiti historiju”, uvjeren je Stern.

Patuljasta planeta Pluton smještena je u Kojperovom pojasu, velikom skupu transneptunskih objekata, ostataka iz vremena formiranja Sunčevog sistema.

Pluton je otkriven 1930. godine.

Manji je od Mjeseca, a masa mu je 500 puta manja od Zemlje.

Ima pet prirodnih satelita i oko Sunca se okrene za nešto manje od 248 godina.

Izvor: Agencije