Robotska posada na divovskom kruzeru

Nova tehnologija našla je svoj put i do kruzera. Jedno od takvih tehnoloških čuda nedavno je krenulo na svoje prvo krstarenje. “Quantum of the Seas” je brod na kojem su većinu posade zamijenili roboti i kompjuteri.

Ovaj brod posljednje je slovo tehnike. Sve je na dugme, a putnici, ako nisu raspoloženi, ne moraju se ni truditi odgovarati na pitanja barmena, jer će im koktel smiksati robot.

“Ovako nešto nikad prije niste vidjeli na moru. To ne mijenja samo izgled broda, mijenja doživljaj vašeg putovanja. Kad bih sad imao sat vremena, odmah bih otišao gore na mašinu za padobranstvo, jer nigdje na svijetu ne možete skakati padobranom usred okeana, i to na kruzeru”, kaže Dominic Paul, potpredsjednik kompanije Royal Caribbean International.

Ako to nije dovoljna doza adrenalina, jedna staklena kapsula diže putnike 300 metara uvis, pružajući fanatastičan pogled kilometrima daleko.

Prima više od 4.000 gostiju

Pet godina planiranja i gradnje bilo je potrebno da se ovo visokotehnološko čudo porine u more. “Quantum of the Seas” ima 18 paluba i može primiti više od 4.000 gostiju.

Adam Goldstein, predsjednik Royal Caribbean Internationala, smatra kako su veliki brodovi mnogo ekonomičniji, jer mogu zadovoljiti potrebe većeg broja klijenata.

“Možemo se takmičiti na globalnom nivou, a globalna dimenzija krstarenja je ono što je popularno sada, na primjer u Kini. Smatramo da su Royal Caribbean International i naši brendovi dobro pozicionirani i da mogu odgovoriti takvim izazovima”, ističe.

Na ovakvom brodu mnogima može nedostajati ljudska komunikacija, jer se sve – od večere, spa tretmana, pa do izleta – bukira putem kompjutera. Tu su IT stručnjaci, no uvijek postoji šansa da sistem padne.

Izvor: Al Jazeera i agencije