Porasle cijene nafte, približile se 90 dolara po barelu

Pokazatelj inflacije koji centralna banka pažljivo prati pokazao je gotovo dvostruko snažniji rast cijena nego u četvrtom tromjesečju, kada se izuzmu hrana i energija.

Podršku cijenama pružila je u petak i zabrinutost za opskrbu, s obzirom na nastavljene sukobe na Bliskom istoku (Stringer/Reuters)

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice finansija o ekonomskom rastu i inflaciji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 60 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 89,61 dolar. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 99 centi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

I na američkom tržištu barel je danas poskupio 60 centi, na 84.23 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 76 centi.

Trgovce je jučer zabrinulo blago usporavanje rasta ekonomije Sjedinjenih Američkih Država u prvom tromjesečju, ali raspoloženje se popravilo nakon što je Janet Yellen, ministrica finansija izjavila da je rast vjerovatno bio snažniji nego što brojke sugeriraju.

Dobri rezultati

Ekonomija je po prvoj procjeni Ministarstva trgovine porasla za tri posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, nešto slabije nego na kraju 2023. godine. Tromjesečno poređenje pokazuje upola slabiji rast nego u zadnja tri prošlogodišnja mjeseca.

Pokazatelj inflacije koji centralna banka pažljivo prati pokazao je gotovo dvostruko snažniji rast cijena nego u četvrtom tromjesečju, kada se izuzmu hrana i energija.

Ministarstvo bi moglo podići procjenu ekonomskog rasta kada dobije više podataka, rekla je Yellen, a inflacija će se spustiti na normalniji nivo, prognozirala je.

Ekonomija SAD-a i dalje bilježi jako, jako dobre rezultate” izjavila je ministrica financija u razgovoru za Reuters, a “temeljni pokazatelji” signaliziraju kontinuirano vraćanje inflacije na normalnu razinu.

Zabrinutost zbog Bliskog istoka

Podršku cijenama pružila je u petak i zabrinutost za opskrbu, s obzirom na nastavljene sukobe na Bliskom istoku.

Izrael je pojačao zračne napade na grad Rafah u palestinskom Pojasu Gaze i planira proširiti vojnu operaciju, uprkos upozorenjima saveznika na moguće brojne žrtve budući da se u Rafahu pred izraelskim napadima sklonilo 1,2 miliona Palestinaca.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u četvrtak bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 88,39 dolara.

Izvor: Agencije