Korona virus ponovo evoluirao, ali nema razarajući utjecaj

Ukupni nivoi prenosa ostaju niski, što sugerira da, iako su nove dvije varijante prenosive, ne podstiču značajno širenje virusa.

Virus je postao endemski, što znači da je vjerovatno da će takav i ostati i da neće imati razarajući utjecaj koji je ranije viđen, smatraju zdravstveni stručnjaci (REUTERS/Maja Smiejkowska/File Photo)

Korona virus ponovo je evoluirao, ali za razliku od ranijih varijanti, ova nova nema razarajući utjecaj.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopćio je da prati varijantu zvanu KP.2 i da nema dokaza da izaziva teže bolesti od drugih sojeva, piše Washington Post.

Laboratorijski testovi su pokazali da KP.2 ne izaziva porast infekcija ili broj prenošenja, tvrdi CDC.

Kako prenosi Tanjug, CDC je identificirao i drugu varijantu, KP.1.1, ali KP.2 je taj koji “predvodi”.

Obje nove varijante pripadaju grupi varijanti koje su naučnici nazvali FLiRT. Akronim je skovan da opiše kombinaciju mutacija pronađenih u šiljcima proteina SARS-CoV-2 virusa.

KP.2 je potomak dominantne virusne loze koja cirkulira od decembra, pod nazivom JN.1 i postao je dominantni oblik korona virusa u SAD-u, čineći 28 procenata svih infekcija početkom maja.

Stručnjaci nisu zabrinuti

Medicinski stručnjaci priznaju da će se virus nastaviti razvijati, ali navode da nisu posebno zabrinuti za KP.2, koji izaziva simptome slične ranijim verzijama virusa, uključujući groznicu, jezu, kašalj i bolove u mišićima ili tijelu.

Smjernice za liječenje ove varijante ostaju u skladu sa prethodnim, uključujući upotrebu lijekova bez recepta za ublažavanje simptoma.

Za ljude sa većim rizikom od teških bolesti, CDC preporučuje terapeutike kao što je antivirusni lijek Paklovid.

CDC preporučuje da svi stariji od šest mjeseci dobiju najnoviju formulaciju vakcine protiv korona virusa kako bi se smanjio rizik od teških bolesti.

Ukupni nivoi prijenosa ostaju niski, što sugerira da, iako su ove varijante prenosive, ne podstiču značajno širenje virusa. Kao i mnoge respiratorne bolesti, ovaj virus je postao endemski, što znači da je vjerovatno da će takav i ostati i da neće imati razarajući utjecaj koji je ranije viđen.

Izvor: Agencije