Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a

Xi je dao do znanja da su Rusija i Kina skladni po nizu važnih pitanja, uključujući rat u Ukrajini, te da će se oduprijeti pokušajima zapada da ugrozi njihov odnos. 

Odnos Kine i Rusije je teško stečen te ga dvije strane moraju cijeniti i njegovati, rekao je Xi Putinu (Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS)

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski lider Vladimir Putin u četvrtak su osudili ono što su nazvali sve agresivnijim ponašanjem SAD-a te su najavili produbljivanje već bliskih odbrambenih i vojnih odnosa.

U jasnoj poruci Washingtonu čiji je šef diplomatije prošlog mjeseca boravio u Kini kako bi uvjerio Peking da ograniči odnose sa Moskvom, Xi je dao do znanja da su Rusija i Kina skladni po nizu važnih pitanja, uključujući rat u Ukrajini, te da će se oduprijeti pokušajima zapada da ugrozi njihov odnos.

„Odnos Kine i Rusije je teško stečen te ga dvije strane moraju cijeniti i njegovati”, rekao je Xi Putinu u Pekingu.

„Kina je spremna zajednički postići razvoj i preporod naše dvije zemlje te sarađivati na održavanju poštenja i pravednosti u svijetu”, dodao je kineski čelnik, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

U zajedničkoj izjavi Peking i Moskva izražavaju zabrinutost oko navodnih pokušaja SAD-a da poremeti stratešku nuklearnu ravnotežu, govore o američkoj protivraketnoj odbrani u svijetu koja prijeti dvjema zemljama, kao i o američkim planovima razvijanja nenuklearnog naoružanja visoke preciznosti.

‘Jedan od najvećih faktora stabilnosti’

Putin je na svom prvom putovanju nakon što je preuzeo šestogodišnji predsjednički mandat opisao saradnju Moskve i Pekinga kao jedan od najvećih faktora stabilnosti u međunarodnoj areni.

„Zajedno branimo principe pravednosti i demokratskog svjetskog poretka koji predstavlja multipolarnu stvarnost te se temelji na međunarodnom pravu”, rekao je Putin Xiju.

Ruski predsjednik u Kinu je stigao nekoliko sedmica nakon što je tamo boravio američki državni sekretar Antony Blinken koji je izrazio zabrinutost zbog kineske podrške ruskoj vojsci.

Dan kasnije objavio je da će Washington nastaviti uvoditi sankcije kineskim kompanijama koje snabdijevaju ruski odbrambeni sektor.

Čini se da je Blinkenova posjeta bio neuspješan pokušaj potkopavanja partnerstva „bez ograničenja” koje su Putin i Xi proglasili u februaru 2022. u Pekingu, samo nekoliko dana prije nego što je ruski predsjednik u Ukrajinu poslao desetke hiljada vojnika.

Izvor: Agencije