Putin: Rusija trenutno ne planira zauzimanje Harkiva

Rusija će ostaviti temu ‘crvenih linija’ sa strane i odgovoriti Zapadu na recipročni način, rekao je Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Rusija nikada nije odbila da pregovara sa Ukrajinom, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin (Sergei Bobylev/Sputnik/REUTERS)

Rusija trenutno ne planira zauzimanje Harkiva, izjavio je Vladimir Putin, predsjednik Rusije na pres konferenciji u kineskom gradu Harbinu, tokom dvodnevne posjete Kini, rekao da ruske trupe kod Harkiva svakodnevno napreduju, strogo po planu.

Putin je rekao da odgovornost za ono što se dešava u pravcu Harkiva snose Oružane snage Ukrajine, navodeći da je Rusija prinuđena da stvori sanitarnu sigurnosnu zonu zbog toga što ukrajinska vojska granatira stambene dijelove Belgoroda, prenosi Tanjug, pozivajući se na RIA Novosti.

Istakao je da Rusija nikada nije odbila da pregovara sa Ukrajinom, ali da je sada neophodno razumjeti s kim može pregovarati i ko je od povjerenja.

Prema riječima Putina, Moskva ”nikada nije odbila da pregovara”, već su se ukrajinski političari ”povukli iz pregovaračkog procesa“ čim su ruske trupe povučene iz Kijeva.

”Bili smo prevareni. Sada moramo da shvatimo s kim i kako treba da pregovaramo, kome i u kojoj mjeri možemo vjerovati”, rekao je Putin.

Recipročan odgovor

Rusija će odgovoriti istom mjerom na svako dvosmisleno nuklearno ponašanje Zapada, rekao je u petak novinskoj agenciji TASS Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Prema Rjabkovu, Zapad je zauzeo stajalište strateške nesigurnosti i dvosmislenosti prema Rusiji, pokušavajući Moskvi otežati predviđanje kako će NATO reagirati u različitim situacijama, uključujući nuklearno oružje.

Rusija će ostaviti temu ‘crvenih linija’ sa strane i odgovoriti Zapadu na recipročni način, poručio je Rjabkov.

Ruska diplomatija sa Zapadom je u režimu upravljanja krizama i fokusirana je na pokušaje osiguravanja da se napetosti ne preliju u sukob velikih razmjera, nastavio je Rjabkov, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Prema riječima Rjabkova, sigurnosne garancije koje je Rusija tražila i o kojima je razgovarala sa Zapadom 2021. više nisu relevantne i Moskva nema povjerenja u NATO.

‘Arogantne’ zapadne elite

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ovog mjeseca optužio je Zapad da riskira globalni sukob i rekao da nikome neće biti dopušteno prijetiti najvećoj svjetskoj nuklearnoj sili, na obilježavanju pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, podsjeća Hina.

Dok ruske trupe napreduju protiv ukrajinskih snaga koje imaju podršku Zapada, Putin je optužio “arogantne” zapadne elite da zaboravljaju odlučujuću ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u porazu nacističke Njemačke, kao i da potiču sukobe širom svijeta.

“Znamo do čega vodi neumjerenost u ovakvim namjerama. Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob”, rekao je Putin.

“Ali u isto vrijeme nećemo dopustiti da nam iko prijeti. Naše strateške snage uvijek su u stanju borbene pripravnosti”, dodao je.

Putin, koji je poslao svoju vojsku u Ukrajinu 2022. godine, taj rat smatra dijelom borbe sa Zapadom, za koji kaže da je ponizio Rusiju nakon pada Berlinskog zida 1989. zadiranjem u “sferu utjecaja Moskve”.

Ukrajina i Zapad optužuju Putina za otimanje zemlje u imperijalnom stilu. Obvezali su se poraziti Rusiju koja trenutno kontrolira oko 18 posto Ukrajine, uključujući Krim i dijelove četiri regije u istočnoj Ukrajini.

Rusija tvrdi da su ta područja, nekad dio Ruskog carstva, sada ponovno dio Rusije.

Izvor: Agencije