Njemačku pogodio novi val štrajkova na aerodromima i željeznicama

Dva sindikata nisu međusobno koordinirala svoje djelovanje, no ovo je drugi put u samo nekoliko dana da su zaposlenici Lufthanse i Deutsche Bahna stupili u štrajk.

Prošle sedmice Lufthansa je bila pogođena štrajkovima zemaljskog osoblja, a otkazivanjem brojnih letova bilo je pogođeno više od 250.000 putnika (REUTERS/ Kai Pfaffenbach)

Njemačku je ponovo pogodio dvostruki val štrajkova u saobraćajnom sektoru, nakon što su mašinovođe i kabinsko osoblje aviona u utorak prekinuli rad zbog tekućih sporova oko plaća.

Otprilike 80 posto međugradskih vozova otkazano je u utorak jer su mašinovođe državne željezničke kompanije Deutsche Bahn stupile u štrajk, prenosi Hina.

U glavnim zračnim centrima Frankfurtu i Minhenu deseci hiljada putnika morali su pomaknuti svoje letove zbog štrajka sindikata kabinskog osoblja Ufo u Lufthansi. Pojedinačni letovi također su otkazani na drugim lokacijama, poput aerodroma BER u glavnom gradu.

Dva sindikata nisu međusobno koordinirala svoje djelovanje, no ovo je drugi put u samo nekoliko dana da su zaposlenici Lufthanse i Deutsche Bahna stupili u štrajk.

Njemački apelacioni sud razmotrit će nastojanje Deutsche Bahna da blokira štrajk mašinovođa. Niži sud u Frankfurtu ranije je odbacio tužbu željeznice za prekid štrajka koji je u toku.

Otkazani letovi i vozovi

Štrajk u putničkom prijevozu Deutsche Bahna započeo je u utorak u 2 sata ujutro i očekuje se da će trajati 24 sata, potvrdila je glasnogovornica željeznice.

Željeznica je organizirala vanredni vozni red kako bi osigurala oko petinu usluga na međugradskim linijama. Regionalne usluge i prigradski vozovi Deutsche Bahna također su pogođeni štrajkom.

Ovo je šesta industrijska akcija sindikata mašinovođa GDL u trenutnom krugu kolektivnog pregovaranja.

U međuvremenu su i stjuardese njemačkog prijevoznika Lufthanse, na aerodromima Frankfurt i Minhen, rano ujutro stupile u štrajk, objavio je sindikat kabinskog osoblja Ufo.

Štrajk u najprometnijoj njemačkoj zračnoj luci započeo je u 4 sata ujutro i trebao bi trajati do 23 sata, potvrdila je glasnogovornica sindikata.

Očekuje se da će oko 600 letova biti otkazano zbog štrajka, naveo je nacionalni prijevoznik, što će utjecati na 70.000 putnika.

Samo nekoliko sati kasnije, štrajku se pridružilo i kabinsko osoblje Lufthanse u zračnoj luci Minhen. Lufthansa procjenjuje da bi taj štrajk rezultirao otkazivanjem 400 letova i nemogućnošću polijetanja oko 50.000 putnika.

Izvor: Agencije