Šefica MMF-a očekuje niže kamatne stope od sredine godine

Upozorila je da iznenađenja nisu isključena, istaknuvši da bi produženi rat Izraela i Hamasa negativno utjecao na ekonomsku aktivnost.

Međunarodni monetarni fond (MMF) sada je uvjeren da će svjetska ekonomija izbjeći recesiju (EPA - Ilustracija)

Međunarodni monetarni fond (MMF) sada je uvjeren da će svjetska ekonomija izbjeći recesiju, uprkos oštrom podizanju troškova zaduživanja, rekla je izvršna direktorica Kristalina Georgieva, dodajući da očekuje niže kamatne stope od sredine godine, prenosi Hina.

Uvjereni smo da svjetska ekonomija prolazi kroz fazu ‘mekog prizemljenja, kao što smo i priželjkivali, nakon ciklusa snažnog podizanja kamatnih stopa, bez premca unatrag nekoliko desetljeća, rekla je Georgieva na Samitu svjetskih vlada u Dubaiju.

Centralne banke obično obuzdavanju inflaciju podizanjem kamatnih stopa, vodeći istodobno računa da zakočena potražnja ne gurne ekonomiju u recesiju, što se definira kao ‘meko prizemljenje’.

Ekonomija balansira na rubu recesije

Evropska centralna banka podigla je kamatne stope za 4,5 postotnih bodova i ekonomija balansira na rubu recesije.

Američka centralna banka je, također, podigla kamatne stope i ekonomija je u prvoj polovini 2022. godine kliznula u plitku recesiju, uz 0,1-postotni pad aktivnosti na tromjesečnom nivou dva tromjesečja zaredom.

Od druge polovine 2022. raste tempom u rasponu od 0,3 do 0,6 posto.

Čelnica MMF-a očekuje da će od sredine godine kamatne stope u vodećim ekonomijama krenuti silaznom putanjom, prateći kretanje inflacije.

Rizik od širenja negativnih posljedica

Upozorila je, ipak, da iznenađenja nisu isključena, istaknuvši da bi produženi rat Izraela i palestinskog Hamasa negativno utjecao na ekonomsku aktivnost.

“Najviše strahujem od dugotrajnog sukoba zašto što bi znatno pojačao rizik širenja negativnih posljedica”, istaknula je šefica MMF-a.

“Trenutno prijeti opasnost da se kriza proširi izvan Sueckog kanala”, rekla je, govoreći o krizi na Crvenom moru.

“No, ako iskrsnu i druge neplanirane posljedice, poput širenja sukoba u neočekivanom smjeru, svijet bi se u cjelini mogao suočiti s daleko većim problemima, upozorila je Georgieva.

Izvor: Agencije