Cijene nafte u svijetu nastavljaju rasti

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice skočila je 6,4 posto – na 83,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,3 posto – na 78 dolara.

Podršku višim cijenama pruža i nastavak sukoba na Bliskom Istoku između Izraela i Hamasa, a ne smiruje se ni situacija na Crvenom moru (Reuters)

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, druge zaredom, jer su trgovce ohrabrile nove poticajne mjere u Kini i stabilan rast američke ekonomije, što bi trebalo podržati potražnju za crnim zlatom.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice skočila je 6,4 posto – na 83,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,3 posto – na 78 dolara, prenosi Hina.

Skok cijena na najviše iznose u gotovo dva mjeseca zahvaljuje se, među ostalim, podacima o snažnijem nego što se očekivalo rastu američke ekonomije u posljednjem lanjskom tromjesečju – za 3,3 posto.

U cijeloj prošloj godini bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 2,5 posto, premda su mnogi analitičari prognozirali recesiju zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa Američke centralne banke.

Američka ekonomija najvjerovatnije neće u recesiju

Svi posljednji podaci ukazuju na stabilan rast najveće svjetske ekonomije, pa je sve vjerovatnije tzv. mekano prizemljenje, a ne recesija. To bi trebalo podržati potražnju za naftom, kao i nove poticajne mjere u kineskoj ekonomiji, najvećem svjetskom uvozniku crnog zlata.

Kineska centralna banka najavila je da će početkom februara smanjiti stopu izdvajanja obavezne rezerve banaka, što bi trebalo potaknuti likvidnost bankarskog sistema, kreditiranje i rast ekonomije.

Podršku višim cijenama pruža i nastavak sukoba na Bliskom Istoku između Izraela i Hamasa, a ne smiruje se ni situacija na Crvenom moru.

„Dosadašnje vojne akcije američkih i britanskih snaga na Crvenom moru nisu spriječile napade, pa su trgovci stalne poremećaje već uračunali u cijene”, objašnjava Yeap Jun Rong iz kompanije IG.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada