Svjetski turizam će ove godine premašiti 1,3 milijarde turista

Novi podaci i procjene su iz Svjetskog turističkog barometra, o čemu je UNWTO izvijestio, ističući da se svjetski turizam u 2023. godini znatno oporavio u fizičkim i financijskim rezultatima.

Oko 1,3 milijarde turista tokom 2023. godine putovalo je svijetom, a turistička industrija dosegla oko 1.400 milijardi američkih dolara prihoda (EPA)

Najmanje 1,3 milijarde turista tokom 2023. godine putovalo je svijetom, a turistička industrija dosegla oko 1.400 milijardi američkih dolara prihoda, čime zaostaje za samo milijardu dolara za 2019, najboljom godinom prije pandemije. Te brojke bi u 2024. mogla dosegnuti, novi su podaci i procjene Svjetske turističke organizacije (UNWTO), javlja Hina.

Novi podaci i procjene su iz Svjetskog turističkog barometra, o čemu je UNWTO izvijestio, ističući da se svjetski turizam u 2023. godini znatno oporavio u fizičkim i financijskim rezultatima.

Za 1,3 milijarde turista koji su putovali svijetom u 2023. kažu da je oko 88 posto rezultata iz 2019, a za prihode oko 93 posto razine iz te, rekordne godine. Zbog toga smatraju da je turizam na putu potpunog oporavka i vraćanja na brojke iz 2019. godine.

U dostizanju te godine u 2024. ponovo se najviše očekuje od Evrope, koja bi, po UNWTO-u, mogla potaknuti rezultate s nekoliko važnih događaja.

Nastavak oporavka putovanja iz SAD-a

Izdvajaju pritom Rumuniju i Bugarsku jer bi se u martu mogle pridružiti šengenskom području slobodnog kretanja, te Pariz (pa i cijelu Francusku) jer će biti domaćin Olimpijskih igara u julu i augustu.

Očekuje se i nastavak oporavka putovanja iz SAD-a, kao i da će snažna izvorna tržišta u Evropi, Americi i na Bliskom istoku nastaviti poticati turističke tokove i potrošnju u svijetu, uz povećanje zračne povezanosti i jači oporavak azijskih tržišta.

To bi sveukupno svjetskom turizmu, prema UNWTO procjenama, moglo donijeti rast od oko dva posto u odnosu na 2019, odnosno da će rezultati biti puno bolji nego u 2023. Otežavajući faktori su nastavak geopolitičkih i drugih izazova (stalna inflacija, visoke kamatne stope, nestabilne cijene nafte, poremećaji u trgovini) koji utječu na troškove prijevoza i smještaja u 2024. godini.

“Turisti će u 2024. još više tražiti vrijednost za novac i putovati bliže domu. Održive prakse i prilagodljivost također imaju sve veću ulogu u izboru, a nedostatak osoblja turističkim poduzećima i dalje je kritičan i teško se nositi s velikom potražnjom”, komentiraju iz UNWTO-a.

Upozoravaju pritom da bi razvoj sukoba Hamas – Izrael mogao poremetiti putovanja na Bliskom istoku te utjecati na povjerenje putnika, kao i neizvjesnost ruske agresije na Ukrajinu.

Tri regije sa najboljim rezultatima

U Svjetskom turističkom barometru UNWTO predstavlja rezultate sektora u 2023. godini, označivši Bliski istok, Evropu i Afriku kao regije s najboljim rezultatima, pri čemu je Bliski Istok jedina svjetska regija koja je nadmašila 2019. za 22 posto u međunarodnim dolascima turista.

Evropa je i dalje najposjećenija u svijetu, sa više od 50 posto svih dolazaka, a u 2023. je dosegla ukupno 94 posto dolazaka turista iz 2019, dok je Afrika na 96 posto.

Amerika je na 90 posto međunarodnih dolazaka turista iz 2019. godine, dok su Azija i Pacifik još u većem zaostatku sa 65 posto tih brojeva.

Iz UNWTO-a napominju i da dostupni podaci pokazuju da je, osim regije Bliskog Istoka, i nekoliko podregija prijavilo dvoznamenkasti rast međunarodnih dolazaka u 2023. godini, prije svih južni Mediteran u Evropi, Karibi u srednjoj Americi i sjeverna Afrika.

Izvor: Agencije