Oporavak aerodroma u Mostaru: Šest novih redovnih linija u 2024.

Dva puta sedmično će avioni aviokompanije sa sjedištem u Bolzanu letjeti sa aerodroma u Mostaru za evropska odredišta u Italiji i Njemačkoj.

Aerodrom u Mostaru je u prošloj godini imao 20.500 putnika gotovo isključivo ponovnom uspostavom veze sa Zagrebom (Arhiva)

Aerodrom Mostar imat će šest redovnih linija ove godine te očekuje više od 40.000 putnika, što je dvostruko više nego prošle godine.

Od aprila, italijanski prevoznik Sky Alps uspostavit će veze Mostara s Rimom, Barijem, Veronom i Minhenom. Cijene karata tek treba da se utvrde, ali Al Jazeera saznaje da će iznositi gotovo 90 eura za italijanska odredišta. Letove će subvencijama pomoći Grad, ali i kanton. Ugovor je potpisan u mostarskoj Gradskoj upravi.

“Nikad nije bilo više od tri redovne linije, i to prije korone. Mi smo s ovim jednim potezom dogovorili četiri nove linije. Od toga još imamo Zagreb i Beograd”, rekao je Marko Đuzel direktor aerodroma u Mostaru.

“Mostar ima ogroman potencijal, u usporedbi s drugim aerodromima. Nadam se da će kvalitet turista koje ćemo dovoditi ispuniti očekivanja svih. Ovo je, vjerujem, tek početak dobre višegodišnje saradnje”, naveo je Alex Spinato, direktor operacija Sky Alps.

Dva puta sedmično će avioni aviokompanije sa sjedištem u Bolzanu letjeti sa aerodroma u Mostaru za evropska odredišta u Italiji i Njemačkoj, prenosi Hina.

“Uz ove linije koje već imamo, za Zagreb, a ovih dana završavamo dogovor za liniju za Beograd i čekamo čin potpisivanja ugovora, danas smo dobili nove četiri destinacije”, rekao je nakon potpisivanja gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Oživljavanje aerodroma

Po njegovim riječima potpisivanje ovoga ugovora vodi ka konačnom oživljavanju aerodroma koji je posve prestao s radom u vremenu epidemije korona virusa.

To je važno zbog korištenja velikih turističkih potencijala u gradu i području Hercegovine, pojasnio je.

Glavni direktor za avijaciju i operacije Sky Alps Alex Spinato izrazio je očekivanje kako će sa svojim operacijama prema Mostaru povećati broj putnika i turista koji namjeravaju posjetiti Mostar i Hercegovinu.

Aerodrom u Mostaru je u prošloj godini imao 20.500 putnika gotovo isključivo ponovnom uspostavom veze sa Zagrebom.

Izvor: Agencije