U Njemačkoj 90 posto kućne posluge radi ilegalno

Godinama procjenjujemo da broj kućnih pomoćnika koji nisu registrirani, rade na crno i bez osiguranja prelazi 90 posto, navode iz Instituta njemačke ekonomije.

Svako deseto domaćinstvo redovno ili povremeno zapošljavalo je pomoć u kući u 2021. (EPA - Ilustracija)

Većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi na poslovima, od spremanja do vrtlarenja, ilegalno, pokazalo je istraživanje.

“Godinama procjenjujemo da broj kućnih pomoćnika koji nisu registrirani i koji rade na crno bez osiguranja i osiguranja od nezgode prelazi 90 posto”, kaže Dominik Enste, autor istraživanja Instituta njemačke ekonomije (IW).

Za najnoviju procjenu IW je analizirao nedavno objavljene rezultate iz takozvanog socio-ekonomskog panela, reprezentativnog dugoročnog istraživanja oko 290.000 privatnih domaćinstava, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Mala dobit ako se registriraju

Prema tom pokazatelju, 4,3 miliona domaćinstava, ili otprilike svako deseto domaćinstvo u Njemačkoj, redovno ili povremeno zapošljavalo je pomoć u kući u 2021. godini.

Oduzmemo li poznati broj radnika koji su samozaposleni i plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, 3,9 miliona domaćinstava plaća ljudima da čiste, vrtlare, obavljaju druge poslove i čuvaju djecu ispod državnog radara, procjenjuje IW.

Poslodavci i radnici na crno imaju malo dobiti ako se registriraju kod tijela koja reguliraju zapošljavanje na nepuno radno vrijeme.

“Iako nije neuobičajeno da kućne pomoćnice rade u domaćinstvu dugi niz godina i da je izgrađen dobar odnos povjerenja, domaćinstva često ne žele ulaziti u ugovorne obaveze”, rekao je Enste.

Izvor: Agencije