Njemačka ekonomija ipak u recesiji

‘Nakon što je BDP kliznuo u negativno područje već krajem 2022. godine, njemačka ekonomija zabilježila je dva negativna kvartala zaredom’, rekla je Ruth Brand, čelnica Destatisa.

MMF i Evropska komisija očekuju da će njemačka ekonomija više-manje stagnirati u ovoj godini (EPA)

Njemačka ekonomija blago je usporila u prvom tromjesečju i kliznula u recesiju, pokazale su izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na ličnu potrošnju.

Sezonski i cjenovno prilagođeni bruto domaći proizvod (BDP) pao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada se smanjio za 0,5 posto, pokazuju nove procjene Destatisa. Prva procjena pokazivala je stagnaciju aktivnosti na početku godine, prenosi Hina.

U odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje, BDP se u prva tri ovogodišnja mjeseca smanjio za 0,5 posto. Dosadašnja Destatisova procjena pokazivala je pad aktivnosti za 0,1 posto.

„Nakon što je BDP kliznuo u negativno područje već krajem 2022. godine, njemačka ekonomija zabilježila je dva negativna kvartala zaredom“, rekla je Ruth Brand, čelnica Destatisa.

Ako se rast ekonomije smanji dva kvartala zaredom, ekonomisti govore o tehničkoj recesiji, podsjeća agencija dpa.

Smanjena potrošnja građana

Visoka inflacija lišila je ekonomiji podršku lične potrošnje, pokazuju novi podaci. Lična potrošnja smanjila se za 1,2 posto u odnosu na kraj 2022. kada je potonula za 1,7 posto.

Domaćinstva su u prva tri ovogodišnja mjeseca manje trošila na hranu i piće, odjeću i obuću te na pokućstvo, ističu statističari.

Iako je rast cijena u posljednje vrijeme usporio, aprilska stopa inflacije od 7,2 posto još je visoka.

Pozitivni impulsi bila su bruto ulaganja kompanija i izvoz koji su u odnosu na prethodna tri mjeseca porasli za tri, odnosno za 0,4 posto.

Porasla su ulaganja u građevinskom sektoru, zbog povoljnih vremenskih prilika te ulaganja poduzeća u opremu poput strojeva, uređaja i vozila.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska komisija očekuju da će njemačka ekonomija više-manje stagnirati u ovoj godini. Njemačka vlada prognozira rast aktivnosti za 0,4 posto.

Izvor: Agencije