WTO u 2023. očekuje rast trgovinske razmjene, uz rizike

Svjetska trgovinska organizacija tvrdi da su ruska invazija na Ukrajinu i druge geopolitičke tenzije, povratak inflacije i efekti stroge monetarne politike prijetnje za rast trgovinske razmjene.

Ngozi Okonjo-Iweala: I dalje postoji rizik od svjetske podjele na blokove zemalja koji bi se ekonomski međusobno nadmetali (Reuters)

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) saopćila je kako se ove godine očekuje rast trgovinske razmjene od 1,7 posto i upozorila na mnoge faktore rizika, kao što su rat u Ukrajini i geopolitičke tenzije.

Ta organizacija sa sjedištem u Ženevi je u prognozi navela da je rast od 1,7 posto “ispod prosjeka”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

WTO je u oktobru prognozirao rast trgovinske razmjene u 2023. godini od jedan posto.

Prosječni rast trgovinske razmjene zabilježen u prethodnih 12 godina bio je 2,6 posto.

Šefica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala rekla je da su rat u Ukrajini i druge geopolitičke tenzije, povratak inflacije i efekti stroge monetarne politike prijetnje za rast trgovinske razmjene.

Turizam na putu oporavka

Navela je da i dalje postoji rizik od svjetske podjele na blokove zemalja koji bi se ekonomski nadmetali između sebe, što bi imalo negativne posljedice na globalnu ekonomiju.

Neophodno je da države smanje ograničenja na izvoz hrane i đubriva, dodala je Ngozi Okonjo-Iweala.

Nije jasno kako će ruska invazija na Ukrajinu utjecati na žetvu u ovoj zemlji, a  postoji i strah od utjecaja klimatskih promjena na svjetsku produkciju hrane.

Međunarodni turizam je na putu potpunog oporavka, naveo je WTO, zbog ukidanja ograničenja vezanih za pandemiju korona virusa.

Kina je otvorila granice i to može biti podsticaj za regionalni i globalni turizam, zaključuje WTO.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada