MMF poručio ECB-u da diže kamatne stope do sredine 2024.

Međunarodni monetarni fond je pozvao Evropsku centralnu banku da podiže kamatne stope, u sklopu napora da se obuzda visoka inflacija u Evropskoj uniji.

MMF je pozvao i ministre finansija zemalja Unije da provode strogu fiskalnu politiku (Reuters)

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je u petak Evropsku centralnu banku (ECB) da podiže kamatne stope do sredine 2024. godine, u sklopu napora da se obuzda visoka inflacija u Evropskoj uniji.

MMF je pozvao i ministre finansija zemalja EU-a da provode strogu fiskalnu politiku, prenosi Tanjug.

Šef evropskog odjeljenja MMF-a Alfred Kammer je najviše zabrinut zbog inflacije, koja je “porez na siromaštvo”.

“Naša glavna preporuka je obuzdavanje inflacije, a to znači da moramo koristiti instrumente monetarne politike. ECB treba provoditi strogu politiku na duže vrijeme, procjenjujemo do sredine 2024. godine, da bi se oborila inflacija na željenih dva posto u 2025. godini”, rekao je Kammer.

Države trebaju prestati pomagati građane

U martu 2023. godine inflacija u 20 zemalja EU-a koje koriste euro iznosila je 6,9 posto u odnosu na isti mjesec lani.

Bazna inflacija je bila još veća i iznosila je 7,5 posto.

ECB je od sredine 2022. godine do marta 2023. drastično povećao kamatne stope sa nule na 3,5 posto, ali malo ko je očekovao da će se ova politika nastaviti i nakon 2023. godine.

Ministri finansija zemalja EU-a trebaju podržati napore ECB-a time što će provoditi strožiju fiskalnu politiku, dodao je Kammer.

Zemlje EU-a nisu uspjele značajno smanjiti budžetske deficite zato što su produžile finansijsku podršku građana zbog visokih cijena energije.

ECB predlaže da sada, kada su cijene energije niže, vlade prestanu na taj način podržavati građane ili bar bolje usmjeriti pomoć.

Izvor: Agencije