Njemačkim kompanijama sve zanimljivije američke subvencije

Najpopularnija je ‘destinacija’ Sjeverna Amerika, posebno Sjedinjene Američke Države, a selidbu proizvodnje razmatra 23 posto proizvođača i dobavljača vozila.

Električni automobili
Njemačkim kompanijama koje posluju u inostranstvu istovremeno sve veće probleme izazivaju trgovinske barijere (Reuters)

Američke subvencije za promoviranje klimatski prihvatljivih tehnologija privlače njemačke kompanije u Sjedinjene Američke Države, pokazalo je istraživanje njemačke komore za trgovinu i industriju DIHK.

Istraživanje DIHK-a obuhvatilo je 2.400 preduzeća iz svih sektora i pokazalo da svako deseto već planira preseliti proizvodnju u inostranstvo, prenosi Hina.

Najpopularnija je ‘destinacija’ Sjeverna Amerika, posebno Sjedinjene Američke Države.

Selidbu proizvodnje razmatra 23 posto proizvođača i dobavljača vozila.

Po američkom zakonu, nove porezne olakšice za električna vozila dobivat će proizvođači koji ih montiraju ili ključni input nabavljaju u Sjevernoj Americi.

Trgovinske barijere

Njemačkim kompanijama koje posluju u inostranstvu istovremeno sve veće probleme izazivaju trgovinske barijere, na koje se požalilo 56 posto anketiranih kompanija, najviše od početka istraživanja prije 18 godina.

“Jasno vidimo žalostan trend u smjeru protekcionizma”, rekao je Volker Treier, šef trgovine u DIHK-u.

Petina anketiranih kompanija žali se na diskriminaciju u propisima o inputu u zemljama u kojima posluju, poput onih u američkom Zakonu o smanjenju inflacije.

Više od polovine kompanija muče sankcije koje su EU i druge zemlje uvele Rusiji i Bjelorusiji zbog ruske invazije na Ukrajinu i ruske protivsankcije.

“Naše istraživanje potvrđuje novu stvarnost s kojom se suočavamo od početka agresorskog rata (na Ukrajinu)”, rekao je Treier, procijenivši da će njemački realni izvoz ove godine porasti 2,5 posto, za jedan postotni bod slabije od prosjeka u prethodnih 10 godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada