Kineski projekt značajno uvećao zaradu BMW-a

Njemačka kompanija je prošle godine stekla većinski udio u kineskom projektu BMW Brilliance Automotive (BBA).

Neto dobit grupe BMW porasla je lani 49 posto, na 18,6 milijardi eura (Reuters)

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW izvijestio je o skoku dobiti i prihoda u 2022. godini, zahvaljujući preuzimanju većinskog udjela u kineskom projektu i podignutim cijenama.

Neto dobit grupe BMW poskočila je lani 49 posto, na 18,6 milijardi eura, prenosi Hina. Prihod je uvećan za 28 posto, na 142,6 milijardi eura. Dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je 4,5 posto, na 14 milijardi eura.

Kompanija je prošle godine stekla većinski udio u kineskom projektu BMW Brilliance Automotive (BBA), a promjena njegove vrijednosti osigurala joj je jednokratni prihod od 7,7 milijardi eura, što odgovara otprilike trećini njene dobiti prije oporezivanja.

Lani prodali 2,4 miliona automobila

BBA su osnovali 2003. godine u saradnji s kineskim partnerom Brilliance Autom, uz početne vlasničke udjele od 50 posto, odnosno 40,5 posto. Ostatak je bio u vlasništvu lokalnih kineskih vlasti.

U februaru 2022. godine BMW je povećao vlasnički udio na 75 posto, a Brilliance Auto drži preostalih 25 posto.

“Integracija našeg projekta u Kini u automobilski odjel podiže naše poslovanje na novi nivo i osigurala nam je značajnu podršku u 2022. godini”, istaknuo je u saopćenju član izvršnog odbora za finansije Nicolas Peter.

Grupa je lani prodala 2,4 miliona automobila, za 4,8 posto manje nego u 2021. godini, uglavnom zbog nestašice poluvodiča i kablova koje je nabavljala u Ukrajini. Smanjenu prodaju nadoknadile su više cijene i slabiji euro.

Izvor: Agencije