Uber gotovo udvostručio prihod prošle godine

Tržište usluga prijevoza koje se baziraju na dijeljenju vozila imalo je koristi od ukidanja pandemijskih ograničenja te poskupljenja automobila i većih troškova njihovog održavanja.

Poslovni rezultat pomogle su i nove usluge, poput rezervacija vožnje i kratkoročnog i dugoročnog iznajmljivanja vozila (EPA)

Američka kompanija za usluge prijevoza Uber Technologies zaključila je 2022. godinu s gotovo dvostruko većim prihodom zahvaljujući oporavku potražnje i pojačanom angažmanu vozača u potrazi za dodatnim primanjima, javlja Reuters.

Uber je prošlu godinu zaključio s 83 posto većim prihodom, od 31,9 milijardi dolara.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 1,7 milijardi dolara. Godinu ranije, kompanija je u toj stavci bilježila gubitak od 774 miliona dolara.

U prvom ovogodišnjem tromjesečju Uber očekuje prilagođenu EBITDA u rasponu od 600 miliona do 700 miliona dolara.

Raste broj vozača

Tržište usluga prijevoza koje se baziraju na dijeljenju vozila imalo je koristi od ukidanja pandemijskih ograničenja te poskupljenja automobila i većih troškova njihovog održavanja, što mnoge ljude tjera da rješenje potraže u taksi prijevozu. Istodobno je sve više vozača spremno dijeliti vozilo u potrazi za dodatnim izvorom prihoda.

Izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi rekao je da je broj aktivnih vozača na platformi u četvrtom tromjesečju dosegnuo najvišu razinu otkada su osnovani i da je dodatno porastao u januaru, otklanjajući strahovanja od manjka vozača.

„Jasno smo se odvojili od naših konkurenata po preferencijama vozača. To je dovelo do značajnog jačanja pozicije u toj kategoriji usluga na globalnoj razini, posebno u SAD-u, gdje je blizu najviše razine u gotovo šest godina”, kazao je Khosrowshahi.

Poslovni rezultat pomogle su i nove usluge, poput rezervacija vožnje i kratkoročnog i dugoročnog iznajmljivanja vozila, ističu u Uberu.

Izvor: Agencije