Šef Svjetske banke napušta dužnost godinu prije kraja mandata

Protekle četiri godine spadaju među najvažnije u mojoj karijeri. Nakon ogromnog napretka i temeljitog razmišljanja odlučio sam se okrenuti novim izazovima, poručio je David Malpass.

Davida Malpassa je na dužnost šefa Svjetske banke imenovao bivši američki predsjednik Donald Trump (EPA)

Predsjednik Svjetske banke David Malpass najavio je odlazak s dužnosti krajem juna, gotovo punu godinu prije kraja mandata, ne navodeći konkretan razlog za odlazak, javljaju agencije.

„Protekle četiri godine spadaju među najvažnije u mojoj karijeri“, poručio je Malpass. „Nakon ogromnog napretka i temeljitog razmišljanja odlučio sam se okrenuti novim izazovima“.

Malpassa je na čelnu dužnost u Svjetskoj banci imenovao bivši američki predsjednik Donald Trump, u čijem je ministarstvu financija bio zadužen za međunarodne poslove.

Predsjednik Svjetske banke u odlasku obavijestio je o svojoj odluci i američku ministricu financija Janet Yellen, navodi upućeni izvor.

Yellen je proteklih mjeseci od Malpassa zahtijevala da ubrza reforme u radu Svjetske banke, a prošlog mjeseca nije željela odgovoriti na pitanje hoće li SAD podržati njegov drugi mandat na čelu Svjetske banke.

Poznata imena mogućih nasljednika

Nakon najave Malpassovog odlaska, Yellen mu je u službenom saopćenju zahvalila na obavljenom poslu.

„Pomogao je svijetu snažnom podrškom Ukrajini, koja se suočila s nezakonitom i ničim izazvanom ruskom invazijom, ključnim radom na pomoći afganistanskom narodu i predanom pomoći siromašnim zemljama da smanje dug i time se pobrinu da bude održiv“, navela je Yellen.

Američka ministrica financija dodala je i da će SAD uskoro predložiti zamjenu za Malpassa. Dugogodišnja je tradicija da SAD bira čelnika Svjetske banke, a Evropa šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), podsjeća Hina.

Glavni kandidati da naslijede Malpassa su bivši direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Rajiv Shah i aktuelna direktorica te agencije, Samantha Power, napominje Reuters.

Izvor: Agencije